Sernik walentynkowy z borówkami
305.7 kcal /
1279.8 kJKalorie
1279.8 kJKalorie
6.4 gBiałko
25.5 gWęglowodany
20 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 70
- g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
- 140 g herbatników maślanych
- 140 g herbatników maślanych karmelowych
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 70 g masła pokrojonego na kawałki
- Masa serowa: 50
- g borówek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 50 g jagód, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 350 g twarogu sernikowego, z wiaderka pokrojonego na kawałki
- 120 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
- 100 g brązowego cukru
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 jajko
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Masa śmietankowa: 50
- g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 25 g brązowego cukru
- 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 60 g cukru wanilinowego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 50 g borówek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 50 g jagód, mrożonych uprzednio rozmrożonych
👨🍳 Przygotowanie
- Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz tortownicy natłuścić masłem od wewnątrz, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, dodać cynamon, rozdrobnić4 s/obr. 6. Herbatniki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (termoobieg).
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/50°C/obr. 1.
- Dodać rozdrobnione wcześniej herbatniki, wymieszać10 s/obr. 4. Herbatniki z masłem przełożyć na dno wcześniej przygotowanej formy, rozprowadzić równomiernie kopystką, docisnąć łyżką.
- Piec 7 min (180°C, termoobieg). W tym czasie umyć naczynie miksujące, kontynuować przygotowanie przepisu.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej borówki, odstawić.
- Zmniejszyć temp. piekarnika do temp. 170°C (termoobieg).
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg sernikowy, twaróg, dodać cukier, skrobię, śmietanę, jajko, sok z cytryny, ubijać2 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Masę serową przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Odważone borówki równomiernie rozłożyć na masie serowej.
- Piec 20 min (170°C, termoobieg). Przykryć sernik arkuszem folii aluminiowej, piec kolejne 20-25 min (170°C, termoobieg). W tym czasie kontynuować przygotowywanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę 30%, śmietanę 18%, dodać brązowy cukier, 20 g cukru waniliowego i 20 g soku z cytryny, ubijać1 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Masę śmietankową przełożyć do miski, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć borówki, dodać pozostałe 10 g cukru waniliowego i 10 g soku z cytryny, gotować3 min/98°C/obr. , następnie zmiksować10 s/obr. 10. Borówki przelać przez sitko o drobnych oczkach do miseczki, w razie potrzeby dociskając łyżką, aby otrzymać płynną konsystencję bez drobinek, odstawić.
- Upieczone ciasto odstawić na 30 min do ostygnięcia. Na ostudzone ciasto przełożyć wcześniej przygotowaną, schłodzoną masę śmietankową, wyrównać powierzchnię kopystką. Łyżeczką nabierać przetarte borówki, wykonać drobne kleksy (Ø ok. 1-2 cm) wokół zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc mniejsze kręgi z kleksów do środka sernika na kształt ślimaka. Za pomocą wykałaczki, nie wbijając jej zbyt głęboko, wykonać delikatną linię ciągłą przebiegającą przez środek kleksów w poszczególnych kręgach, łącząc je ze sobą w taki sposób, aby każdy kleks zmienił się w kształt serca. Sernik schłodzić min. 3 godz. w lodówce.
- Sernik walentynkowy przechowywać w lodówce i kroić tuż przed podaniem.