Sernik walentynkowy z borówkami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
305.7 kcal /
1279.8 kJ
Kalorie
6.4 gBiałko
25.5 gWęglowodany
20 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 70
  • g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia tortownicy
  • 140 g herbatników maślanych
  • 140 g herbatników maślanych karmelowych
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 70 g masła pokrojonego na kawałki
  • Masa serowa: 50
  • g borówek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 50 g jagód, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 350 g twarogu sernikowego, z wiaderka pokrojonego na kawałki
  • 120 g twarogu, tłustego pokrojonego na kawałki
  • 100 g brązowego cukru
  • 15 g skrobi kukurydzianej
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 jajko
  • 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Masa śmietankowa: 50
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 200 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
  • 25 g brązowego cukru
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 60 g cukru wanilinowego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g borówek, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 50 g jagód, mrożonych uprzednio rozmrożonych

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz tortownicy natłuścić masłem od wewnątrz, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, dodać cynamon, rozdrobnić4 s/obr. 6. Herbatniki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C (termoobieg).
  4. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/50°C/obr. 1.
  5. Dodać rozdrobnione wcześniej herbatniki, wymieszać10 s/obr. 4. Herbatniki z masłem przełożyć na dno wcześniej przygotowanej formy, rozprowadzić równomiernie kopystką, docisnąć łyżką.
  6. Piec 7 min (180°C, termoobieg). W tym czasie umyć naczynie miksujące, kontynuować przygotowanie przepisu.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej borówki, odstawić.
  8. Zmniejszyć temp. piekarnika do temp. 170°C (termoobieg).
  9. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć twaróg sernikowy, twaróg, dodać cukier, skrobię, śmietanę, jajko, sok z cytryny, ubijać2 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Masę serową przełożyć do wcześniej przygotowanej formy. Odważone borówki równomiernie rozłożyć na masie serowej.
  10. Piec 20 min (170°C, termoobieg). Przykryć sernik arkuszem folii aluminiowej, piec kolejne 20-25 min (170°C, termoobieg). W tym czasie kontynuować przygotowywanie przepisu. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  11. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę 30%, śmietanę 18%, dodać brązowy cukier, 20 g cukru waniliowego i 20 g soku z cytryny, ubijać1 min/obr. 3.5.Zdjąć motylek. Masę śmietankową przełożyć do miski, odstawić do lodówki. Umyć naczynie miksujące.
  12. Do naczynia miksującego włożyć borówki, dodać pozostałe 10 g cukru waniliowego i 10 g soku z cytryny, gotować3 min/98°C/obr. , następnie zmiksować10 s/obr. 10. Borówki przelać przez sitko o drobnych oczkach do miseczki, w razie potrzeby dociskając łyżką, aby otrzymać płynną konsystencję bez drobinek, odstawić.
  13. Upieczone ciasto odstawić na 30 min do ostygnięcia. Na ostudzone ciasto przełożyć wcześniej przygotowaną, schłodzoną masę śmietankową, wyrównać powierzchnię kopystką. Łyżeczką nabierać przetarte borówki, wykonać drobne kleksy (Ø ok. 1-2 cm) wokół zewnętrznej krawędzi ciasta, tworząc mniejsze kręgi z kleksów do środka sernika na kształt ślimaka. Za pomocą wykałaczki, nie wbijając jej zbyt głęboko, wykonać delikatną linię ciągłą przebiegającą przez środek kleksów w poszczególnych kręgach, łącząc je ze sobą w taki sposób, aby każdy kleks zmienił się w kształt serca. Sernik schłodzić min. 3 godz. w lodówce.
  14. Sernik walentynkowy przechowywać w lodówce i kroić tuż przed podaniem.
Przewijanie do góry