Sernik z ciastkami Oreo®

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
692 kcal /
2898 kJ
Kalorie
20.1 gBiałko
47.8 gWęglowodany
43.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód ciasta: 200
  • g ciastek Oreo®
  • 5 – 6 łyżek masła miękkiego
  • Masa serowa: 800
  • g twarogu, półtłustego pokrojonego na kawałki
  • 500 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 270 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 6 białek
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 130 g ciastek Oreo®
  • Wierzch ciasta: 600 – 650
  • g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 – 8 ciastek Oreo® przekrojonych na pół, do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (Ø 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciastka. Z ciastek usunąć biały krem. Krem zachować, odstawić (patrz wariant).
  2. Do naczynia miksującego włożyć ciastka bez kremu, rozdrobnić6-8 s/obr. 8.
  3. Dodać masło, wymieszać20 s/obr. 4. Powstałą masę przełożyć do tortownicy, wyłożyć nią dokładnie dno tortownicy dociskając dłonią, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć twaróg, serek mascarpone, dodać mleko skondensowane, cukier puder i cukier waniliowy, zmiksować30 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką.
  5. Dodać białka i skrobię ziemniaczaną, zmiksować ponownie30 s/obr. 6.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 150°C.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciastka, następnie pokruszyć je na duże kawałki.
  8. Do naczynia miksującego wsypać pokruszone ciastka, delikatnie wymieszać kopystką. Zawartość naczynia miksującego przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  9. Na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Wstawić formę z ciastem, piec ok. 60-70 min (150°C). Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia na ok. 2 godz. przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie odstawić do lodówki na min. 5 godz.
  10. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.
  11. Dodać cukier puder, ubijać30 s/obr. 3. Bitą śmietanę przełożyć na wierzch sernika, równomiernie rozprowadzić, udekorować połówkami ciastek Oreo®.
  12. Sernik z ciastkami Oreo® podawać schłodzony jako deser.
Przewijanie do góry