Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków (TM5)
186.2 kcal /
778.9 kJKalorie
778.9 kJKalorie
3.5 gBiałko
24.7 gWęglowodany
9.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g ogórkówgruntowych z odciętymi końcówkami
- 50 g korzenia selera w kawałku, który zmieści się w szerokiej części podajnika
- 50 g korzenia pietruszki z odciętymi końcówkami
- 80 g marchewki z odciętymi końcówkami
- 5 g koperku, świeżego tylko liście
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g pora tylko biała część, pokrojona w 2 cm plastry
- 20 g masła
- 350 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 1000 g wody
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
- 1 liść laurowy, suszony
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, seler, pietruszkę i marchewkę, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo15 s/obr. 4. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
- Do wąskiej części podajnika włożyć odważoną pietruszkę. Używając popychacza, zetrzeć grubo15 s/obr. 4. Starte warzywa pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważonego selera. Używając popychacza, zetrzeć grubo15 s/obr. 4. Starte warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, zetrzeć grubo15 s/obr. 4. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i por, dodać masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler, ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać starte ogórki, gotować5 min/100°C//obr. 1.
- Dodać rozdrobniony koperek i śmietanę, wymieszać kopystką. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podawać bezpośrednio po przygotowaniu.