Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków (TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
186.2 kcal /
778.9 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
24.7 gWęglowodany
9.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g ogórkówgruntowych z odciętymi końcówkami
  • 50 g korzenia selera w kawałku, który zmieści się w szerokiej części podajnika
  • 50 g korzenia pietruszki z odciętymi końcówkami
  • 80 g marchewki z odciętymi końcówkami
  • 5 g koperku, świeżego tylko liście
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 40 g pora tylko biała część, pokrojona w 2 cm plastry
  • 20 g masła
  • 350 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 1000 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ogórki, seler, pietruszkę i marchewkę, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do wąskiej części podajnika włożyć odważoną marchewkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Startą marchewkę pozostawić w pojemniku.
  3. Do wąskiej części podajnika włożyć odważoną pietruszkę. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte warzywa pozostawić w pojemniku.
  4. Do szerokiej części podajnika włożyć odważonego selera. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starte warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ogórki. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  6. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i por, dodać masło, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  8. Dodać startą marchewkę, pietruszkę i seler, ziemniaki, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  9. Dodać starte ogórki, gotować5 min/100°C//obr. 1.
  10. Dodać rozdrobniony koperek i śmietanę, wymieszać kopystką. Zupę ogórkową ze świeżych ogórków podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry