Shakshuka z czerwoną soczewicą i fetą; Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
575 kcal /
2407.5 kJ
Kalorie
28.5 gBiałko
42 gWęglowodany
34 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 – 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
  • 150 g cebuli przekrojonej na pół
  • 30 g migdałów, ze skórką
  • 30 g orzechów laskowych
  • 40 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • 1500 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 100 g kaszy bulgur
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 350 – 400 g pomidorów, dojrzałych pokrojonych na kawałki
  • 350 – 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 50 g czerwonej soczewicy, suszonej o czasiegotowania 10-15 min
  • ¾ – 1
  • łyżeczka kolendry, mielonej (opcjonalnie)
  • ¼ – ¾
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki chili, mielonego (opcjonalnie)
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie sera feta pokrojonego w 1 cm kostkę
  • ¼
  • opakowania liści szpinaku baby, świeżych (ok. 50g)
  • zioła, świeże np. liście bazylii kolendry, do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć suszone pomidory, 50 g cebuli i migdały, dodać 10 g oleju, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do miski do sałatki, odstawić.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać 1200 g wody i 20 g oleju, dodać 1 łyżeczkę soli. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę, przemieszać kopystką, aby zmoczyć wszystkie ziarna. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić25 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć pozostałe 100 g cebuli i czosnek, dodać pozostałe 10 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać pomidory, soczewicę, mieloną kolendrę, kmin rzymski, chili, pozostałe ½ łyżeczki soli i pieprz, gotować5 min/100°C/obr. 1. W tym czasie do dolnej części przystawki Varoma włożyć wkład Varomy. Włożyć wkład Varomy, wyłożyć go odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia, większym od spodu wkładu o 1-2 cm, aby powstał niewysoki rant, upewniając się równocześnie, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary. Zawartość naczynia miksującego przełożyć na przygotowany wkład Varomy. Po środku za pomocą kopystki zrobić cztery zagłębienia, następnie wbić w nie jajka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera feta (⅓ opakowania, ok. 50 g), odstawić.
  5. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać pozostałe 300 g wody. Nałożyć przystawkę Varoma z shakshuką, gotować na parze9-11 min/Varoma/obr. 1. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ugotowaną kaszę dodać do miski z duszonymi warzywami i orzechami, dodać pozostały ser feta (⅔ opakowania, ok. 100 g) i szpinak, wymieszać kopystką. Shakshukę z czerwoną soczewicą i fetą udekorować ziołami i podawać z sałatką z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami, szpinakiem i fetą bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry