Zupa pomidorowa spod Szrenicy
137.9 kcal /
576.9 kJKalorie
576.9 kJKalorie
2.2 gBiałko
10.6 gWęglowodany
10.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 2 kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszone
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 400 – 500 g pomidorów bez skórki, pokrojonych w ćwiartki
- 400 – 500 g krojonych pomidorów, z puszki
- 100 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- natka pietruszki, świeża drobno posiekana, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i korzeń pietruszki, rozdrobnić7 s/obr. 6.
- Dodać koncentrat bulionu drobiowego, masło, pomidory, cebulę, sól i pieprz, gotować8 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać wodę, gotować6 min/100°C/obr. 2. Zupę pomidorową spod Szrenicy podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną natką pietruszki.