Zupa rybna z kolendrą
306 kcal /
1281 kJKalorie
1281 kJKalorie
25 gBiałko
13 gWęglowodany
16 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 pęczek kolendry, świeżej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
- 30 g oliwy z oliwek
- 230 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 200 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 200 g zielonegogroszku, świeżego
- 200 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 750 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- 450 g filetów z ryby (np. łososia), pokrojonych na 4 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać czerwoną paprykę i żółtą paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5.
- Dodać groszek, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i oregano, podgrzewać12 min/90°C//obr. 1.
- Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego rybę, posypać rozdrobnioną wcześniej kolendrą, podgrzewać10 min/90°C//obr. 1.
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Zupę przelać do 4 misek, do każdej porcji dodać ugotowaną rybę.
- Zupę rybną z kolendrą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.