Zupa rybna z kolendrą

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
306 kcal /
1281 kJ
Kalorie
25 gBiałko
13 gWęglowodany
16 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1 pęczek kolendry, świeżej
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, przekrojona na pół
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 230 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 200 g żółtej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 200 g zielonegogroszku, świeżego
  • 200 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
  • 750 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki oregano, suszonego
  • 450 g filetów z ryby (np. łososia), pokrojonych na 4 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i papryczkę chili, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5, następnie dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać czerwoną paprykę i żółtą paprykę, rozdrobnić4 s/obr. 4.5.
  4. Dodać groszek, wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i oregano, podgrzewać12 min/90°C//obr. 1.
  5. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek, odważyć do niego rybę, posypać rozdrobnioną wcześniej kolendrą, podgrzewać10 min/90°C//obr. 1.
  6. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Zupę przelać do 4 misek, do każdej porcji dodać ugotowaną rybę.
  7. Zupę rybną z kolendrą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry