Sos paprykowy à la Ajvar
1601.8 kcal /
6706.4 kJKalorie
6706.4 kJKalorie
17 gBiałko
234.2 gWęglowodany
76 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1000 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 – 150 g cukru
- 70 g oleju
- ½
- łyżeczki chili, mielonego
- 2 łyżeczki soli
- 1 liść laurowy, suszony
- 3 ząbki czosnku
- 50 – 70 g białego octu winnego
- 50 g koncentratu pomidorowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć paprykę, dodać cukier, olej, chili i sól, rozdrobnić15 s/obr. 9, następnie dusić20 min/120°C/obr. 2.
- Dodać koncentrat pomidorowy, liść laurowy, czosnek i ocet, dusić8 min/120°C/obr. 2. Ostrożnie wyjąć liść laurowy, wyrzucić, następnie zmiksować40 s/obr. 4-10 stopniowo zwiększając obroty. Sosu paprykowego à la Ajvar używać do grzanek, mięs, warzyw gotowanych na parze i ryb.