Zupa szpinakowa z batatami
603 kcal /
2524 kJKalorie
2524 kJKalorie
27 gBiałko
47 gWęglowodany
34 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g liści szpinaku, mrożonych uprzednio rozmrożonych (patrz wskazówka)
- 500 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 60 g kaszy jęczmiennej
- 100 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej pokrojonej w 1 cm plastry
- 1 szczyptęgałki muszkatołowej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g batata pokrojonego w 2 cm kostkę
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć szpinak, rozdrobnić2 s/obr. 5. Szpinak zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, kaszę, kiełbasę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować13 min/100°C//obr. .
- Dodać batat, gotować10 min/100°C//obr. .
- Dodać śmietanę, gotować1 min/100°C//obr. 0.5.
- Zupę szpinakową z batatami podawać bezpośrednio po przygotowaniu.