Surówka brokułowo-kalafiorowa
199.8 kcal /
836.1 kJKalorie
836.1 kJKalorie
1.9 gBiałko
10.1 gWęglowodany
17.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- ½
- pęczka koperku, świeżego tylko liście
- 40 g cebuli przekrojonej na pół
- 200 g różyczek kalafiora
- 50 g różyczek brokułu
- 100 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 80 – 100 g majonezu
- 1 pomidor pokrojony w kostkę (ok. 150g)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić2-3 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać różyczki kalafiora i brokułu, jabłka, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz i majonez, rozdrobnić10-12 s/obr. 3.5.
- Dodać pomidora, wymieszać10 s//obr. 1. Surówkę brokułowo-kalafiorową podawać jako dodatek do dań głównych.
