Surówka z brukselki z żurawiną i migdałami (TM6)
355 kcal /
1485.1 kJKalorie
1485.1 kJKalorie
9.3 gBiałko
26.6 gWęglowodany
25.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Sos majonezowy: 100
- g oliwy z oliwek
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 15 g czerwonego octu winnego
- 15 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu, płynnego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Surówka z brukselki z żurawiną: 80
- g żurawiny, suszonej
- 80 g migdałów, w płatkach
- 500 g brukselki
- 150 – 250 g bulwy kopru włoskiego (ok. 1 szt.), pokrojonej na kawałki, które zmieszczą się do szerokiej części podajnika
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 50 g sera parmezan
- 50 g seragrana padano
- 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 5 – 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, sok z cytryny i ocet, dodać musztardę, miód, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Sos przelać do dzbanka, odstawić. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej żurawinę i migdały, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej brukselkę, koper włoski, cebulę i parmezan, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 2 (do tarcia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony parmezan. Używając popychacza, uruchomić Tarcie /Grubo. Starty parmezan przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną cebulę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojoną cebulę pozostawić w pojemniku.
- Do szerokiej części podajnika włożyć odważony koper włoski. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważoną brukselkę. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Zawartość pojemnika przełożyć do miski z pokrojoną cebulą i koprem włoskim, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny i natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pokrojone warzywa i 80 g przygotowanego wcześniej sosu, wymieszać30 s//obr. 2.5. Przełożyć do dużej miski, posypać odważoną żurawiną, migdałami i startym parmezanem. Surówkę z brukselki podawać z dodatkiem pozostałego sosu.
