Surówka z kopru włoskiego, selera i jabłka (TM6)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
229 kcal /
958.2 kJ
Kalorie
1.6 gBiałko
10.2 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Surówka: 150
  • g selera naciowego
  • 150 g jabłka nieobranego, bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
  • 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 4 cm kawałki
  • Dressing: 20
  • g koperku, świeżego tylko liście (patrz wskazówka)
  • 80 g oleju
  • 15 g musztardy Dijon
  • 50 g jogurtu naturalnego
  • 15 g czerwonego octu winnego
  • 15 g octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej seler, jabłko i koper włoski, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony koper włoski. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojony koper włoski pozostawić w pojemniku.
  3. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone jabłko. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone jabłko i koper włoski przełożyć do miski do sałatki, odstawić.
  4. Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony seler. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojony seler przełożyć do miski do sałatki z pokrojonym jabłkiem i koprem włoskim, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić5 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
  6. Dodać olej, musztardę, jogurt, ocet, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 6. Dressingiem polać pokrojone warzywa. Surówkę z kopru włoskiego, selera i jabłka podawać jako dodatek do dań głównych.
Przewijanie do góry