Surówka z kopru włoskiego, selera i jabłka (TM6)
229 kcal /
958.2 kJKalorie
958.2 kJKalorie
1.6 gBiałko
10.2 gWęglowodany
20.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Surówka: 150
- g selera naciowego
- 150 g jabłka nieobranego, bezgniazd nasiennych, pokrojonego w ćwiartki
- 150 g bulwy kopru włoskiego pokrojonej na 4 cm kawałki
- Dressing: 20
- g koperku, świeżego tylko liście (patrz wskazówka)
- 80 g oleju
- 15 g musztardy Dijon
- 50 g jogurtu naturalnego
- 15 g czerwonego octu winnego
- 15 g octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej seler, jabłko i koper włoski, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony koper włoski. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojony koper włoski pozostawić w pojemniku.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone jabłko. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Pokrojone jabłko i koper włoski przełożyć do miski do sałatki, odstawić.
- Umieścić ponownie tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważony seler. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Grubo. Pokrojony seler przełożyć do miski do sałatki z pokrojonym jabłkiem i koprem włoskim, odstawić. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć koperek, rozdrobnić5 s/obr. 8. Koperek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie3 s/obr. 8.
- Dodać olej, musztardę, jogurt, ocet, sól i pieprz, wymieszać30 s/obr. 6. Dressingiem polać pokrojone warzywa. Surówkę z kopru włoskiego, selera i jabłka podawać jako dodatek do dań głównych.