Zupa z batatów i dyni z grzankami ziołowymi
169.7 kcal /
710.1 kJKalorie
710.1 kJKalorie
3.1 gBiałko
23.2 gWęglowodany
7.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli przekrojonej na pół
- 300 g batatów pokrojonych na kawałki
- 300 g dyni Hokkaido obranej, pokrojonej na kawałki
- 300 g dyni piżmowej obranej, pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
- 750 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczypty cynamonu, mielonego
- 2 szczypty ziela angielskiego, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
- ½
- łyżeczki majeranku, suszonego
- 100 g dyni pokrojonej w 0,5 cm kostkę
- 1 łyżka masła
- 1 bułka z pestkami dyni, pokrojona w 0,5 cm kostkę
- ¼
- łyżeczki tymianku, świeżego
- 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 50 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- olej z pestek dyni do skropienia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać bataty, 300 g dyni pokrojonej na kawałki i 20 g masła, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz, cynamon, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej pozostałe 100 g dyni pokrojonej w 0,5 cm kostkę, posypać ¼ łyżeczki majeranku, gotować na parze18 min/Varoma/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na patelni rozgrzać pozostałą 1 łyżkę masła, dodać pozostałą ¼ łyżeczki majeranku, tymianek i bułkę, smażyć do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego dodać sok z limonki, syrop klonowy i serek śmietankowy, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Zupę przelać do 6 talerzy, rozłożyć równomiernie przygotowane grzanki, dodać ugotowaną na parze dynię, całość skropić olejem z pestek dyni. Zupę z batatów i dyni z grzankami ziołowymi podawać bezpośrednio po przygotowaniu.