Szołder (murzin) wielkanocny
246 kcal /
1030 kJKalorie
1030 kJKalorie
12.7 gBiałko
27.8 gWęglowodany
9.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 50 g cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oleju rzepakowego
- 120 g boczku wędzonego, bez skóry i kości pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g mleka
- 1 jajko
- 15 g drożdży świeżych pokruszonych
- 325 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 10 g cukru
- ¾
- łyżeczki soli
- masło do natłuszczenia formy keksowej
- 200 g szynki, wędzonej w temp. pokojowej, pokrojonej w 1 cm kostkę (patrz wskazówka)
- 3 kiełbasy wieprzowe, wędzone np.głogowskie, śląskie (dł. ok. 10 cm), w temp. pokojowej (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać boczek, dusić10 min/120°C//obr. 1.
- Dodać mleko, jajko, drożdże, mąkę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na ok. 45 min lub do podwojenia objętości. W tym czasie natłuścić masłem formę keksową (30 x 10 x 7 cm), odstawić. Wyrośnięte ciasto zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, wyrobić kolejną Ciasto /1 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę, odstawić.
- Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na kształt prostokąta (30 x 40 cm). Na rozwałkowanym cieście równomiernie rozłożyć odważoną szynkę, 5 cm od krótszego brzegu ułożyć w rzędzie kiełbasę tak, aby końce lekko zachodziły na siebie. Całość zawinąć ciasno w roladę, dokładnie skleić brzegi. Roladę umieścić w przygotowanej wcześniej formie, przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Piec 50 min (180°C). Wyjąć z formy, odstawić na kratkę do studzenia. Podawać po ostudzeniu i pokrojeniu w 3 cm kromki.