Tort bezowy z kremem budyniowym i sosem malinowym

⏱️ 120 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
501.3 kcal /
2097.3 kJ
Kalorie
6.4 gBiałko
71.9 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Budyń do kremu: 500
  • g mleka w temp. pokojowej
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 55 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • Blaty bezowe: 8
  • białek (ok. 250g)
  • 350 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczkę białego octu winnego
  • Krem budyniowy: 200
  • g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
  • 120 g cukru pudru
  • 30 – 40 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau®
  • Sos malinowy: 50 – 100
  • g cukru
  • 500 g malin, świeżych
  • 500 g malin, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • migdały, w płatkach do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać żółtka, cukier waniliowy, mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną, gotować8 min/95°C//obr. 3(patrz wskazówka). Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą (folia powinna dokładnie przylegać do budyniu, aby zapobiec powstaniu twardego kożucha na powierzchni), odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia (min. 4 godz.) w temp. pokojowej. W trakcie studzenia nie mieszać budyniu. Umyć naczynie miksujące.
  2. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, dodać cukier i sól, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, podgrzewać7 min/37°C/obr. 3, następnie ubijać15 min/obr. 3. W tym czasie rozgrzać piekarnik 150°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim 2 okręgi (Ø ok. 20 cm), odstawić.
  3. Dodać skrobię i ocet, przemieszać kopystką, wymieszać15 s/obr. 3.Zdjąć motylek.Pianę przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, formując na narysowanym szablonie 2 okręgi (grubość 4-5 cm). Piec 10 min (150°C), następnie zmniejszyć temp. piekarnika do 120°C, piec 2 godz. (120°C). Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić bezę w środku na ok. 1 godz., następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 2 godz.). W tym czasie przygotować krem budyniowy i sos owocowy. Umyć naczynie miksujące i motylek.
  4. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder, ubijać2 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego
  5. Dodać ostudzony, podzielony na kawałki budyń, wymieszać15 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, następnie wymieszać2 min/obr. 5.
  6. Dodać likier, przemieszać kopystką, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do miski, odstawić do lodówki do momentu podania.
  7. Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać cukier, wymieszać1 min/obr. 3.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować5 min/95°C//obr. 2(patrz wskazówka).
  8. Blat bezowy umieścić w dopasowanej rozmiarem tortownicy (Ø 22-24 cm) lub na paterze do ciasta (patrz wskazówka). Nałożyć schłodzony krem budyniowy, przykryć drugą bezą, odstawić do lodówki na 1 godz. Przed podaniem zdjąć obręcz tortownicy, boki tortu obsypać płatkami migdałów. Tort bezowy z kremem budyniowym podawać z porcją sosu malinowego.
Przewijanie do góry