Tofurnik z mango i limonką

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
341.7 kcal /
1430.6 kJ
Kalorie
10 gBiałko
38.4 gWęglowodany
17.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 150
  • g płatków owsianych,górskich
  • 150 g płatków owsianych, błyskawicznych
  • 30 g cukru
  • 30 g ksylitolu
  • 40 g oleju kokosowego (patrz wskazówka)
  • 40 g masła migdałowego, prażonego
  • 40 g masła migdałowego, jasnego
  • Tofurnik: 2
  • limonki
  • 250 g mleka kokosowego płynnego (patrz wskazówka)
  • 10 g agaru
  • 400 g tofu, świeżego pokrojonego na kawałki
  • 300 g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki
  • 80 – 100 g cukru
  • 80 – 100 g ksylitolu
  • owoce jagodowe, świeże ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane i cukier, rozdrobnić10 s/obr. 6.
  2. Dodać olej kokosowy i masło migdałowe, wymieszać30 s/obr. 5. Masę przełożyć do tortownicy (Ø 18 cm), dłońmi równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni oraz na 1-2 cm boków, odstawić do lodówki na czas kontynuowania przepisu. Umyć naczynie miksujące.
  3. Z limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać mleko kokosowe, dodać agar, wymieszać15 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min, aby agar napęczniał, następnie gotować7-9 min/100°C/obr. 2(patrz wskazówka).
  5. Dodać sok i skórkę z limonek, tofu, mango i cukier, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Masę z tofu wylać na przygotowany wcześniej spód, schłodzić w lodówce min. 3 godz. Po tym czasie krawędzie tortownicy delikatnie oddzielić od tofurnika za pomocą ostrego noża.
  6. Tofurnik z mango i limonką udekorować owocami jagodowymi i podawać pokrojony na kawałki.
Przewijanie do góry