Tofurnik z mango i limonką
341.7 kcal /
1430.6 kJKalorie
1430.6 kJKalorie
10 gBiałko
38.4 gWęglowodany
17.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Spód: 150
- g płatków owsianych,górskich
- 150 g płatków owsianych, błyskawicznych
- 30 g cukru
- 30 g ksylitolu
- 40 g oleju kokosowego (patrz wskazówka)
- 40 g masła migdałowego, prażonego
- 40 g masła migdałowego, jasnego
- Tofurnik: 2
- limonki
- 250 g mleka kokosowego płynnego (patrz wskazówka)
- 10 g agaru
- 400 g tofu, świeżego pokrojonego na kawałki
- 300 g mango, dojrzałego pokrojonego na kawałki
- 80 – 100 g cukru
- 80 – 100 g ksylitolu
- owoce jagodowe, świeże ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać płatki owsiane i cukier, rozdrobnić10 s/obr. 6.
- Dodać olej kokosowy i masło migdałowe, wymieszać30 s/obr. 5. Masę przełożyć do tortownicy (Ø 18 cm), dłońmi równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni oraz na 1-2 cm boków, odstawić do lodówki na czas kontynuowania przepisu. Umyć naczynie miksujące.
- Z limonek zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko kokosowe, dodać agar, wymieszać15 s/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min, aby agar napęczniał, następnie gotować7-9 min/100°C/obr. 2(patrz wskazówka).
- Dodać sok i skórkę z limonek, tofu, mango i cukier, zmiksować1 min/obr. 5-10 stopniowo zwiększając obroty.Masę z tofu wylać na przygotowany wcześniej spód, schłodzić w lodówce min. 3 godz. Po tym czasie krawędzie tortownicy delikatnie oddzielić od tofurnika za pomocą ostrego noża.
- Tofurnik z mango i limonką udekorować owocami jagodowymi i podawać pokrojony na kawałki.