Thermomix® Party – Przepis 2

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
2048.2 kcal /
8569.6 kJ
Kalorie
52.8 gBiałko
289.5 gWęglowodany
76.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Waniliowa kruszonka: 40
  • g mąki pszennej typu 450
  • 40 g mąki krupczatki typu 450
  • 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 30 g cukru wanilinowego
  • 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • Chałka: 100
  • g masła pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 150 g mleka
  • 150 g maślanki powstałej po ubiciu masła (patrz wskazówka)
  • 2 żółtka
  • 2 jajka rozmiar M
  • 560 g mąki pszennej typu 450
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 50 g octu do Mycia Wstępnego
  • 2 białka roztrzepane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier waniliowy, dodać masło, wymieszać15-20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, mleko, żółtka i jajka, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego dodać mąkę, sól i drożdże, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 50°C. Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po cieście. W tym czasie z pierwszej części ciasta uformować trzy równe wałeczki (dł. ok. 45 cm), następnie zapleść z nich warkocz. Przełożyć na przygotowaną blachę. Czynności powtórzyć dla pozostałej części ciasta, układając chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Chałki posmarować roztrzepanymi białkami za pomocą pędzelka i posypać kruszonką. Opróżnić naczynie miksujace.
  5. Blachę z chałkami włożyć do piekarnika, podgrzewać 15 min (50°C), następnie zwiększyć temp. piekarnika do 180°C i piec 20-25 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Chałkę z waniliową kruszonką podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury.
Przewijanie do góry