Thermomix® Party – Przepis 2
2048.2 kcal /
8569.6 kJKalorie
8569.6 kJKalorie
52.8 gBiałko
289.5 gWęglowodany
76.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Waniliowa kruszonka: 40
- g mąki pszennej typu 450
- 40 g mąki krupczatki typu 450
- 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 30 g cukru wanilinowego
- 30 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- Chałka: 100
- g masła pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
- 150 g mleka
- 150 g maślanki powstałej po ubiciu masła (patrz wskazówka)
- 2 żółtka
- 2 jajka rozmiar M
- 560 g mąki pszennej typu 450
- ½
- łyżeczki soli
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 1000 g wody do Mycia Wstępnego
- 50 g octu do Mycia Wstępnego
- 2 białka roztrzepane
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę i cukier waniliowy, dodać masło, wymieszać15-20 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier, mleko, żółtka i jajka, podgrzewać4 min/50°C/obr. 2. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać mąkę, sól i drożdże, wyrobić Ciasto /4 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 50°C. Ciasto przełożyć na blat, podzielić na 2 części, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i ocet, uruchomić Mycie Wstępne /Po cieście. W tym czasie z pierwszej części ciasta uformować trzy równe wałeczki (dł. ok. 45 cm), następnie zapleść z nich warkocz. Przełożyć na przygotowaną blachę. Czynności powtórzyć dla pozostałej części ciasta, układając chałki na jednej blasze z zachowaniem odstępu. Chałki posmarować roztrzepanymi białkami za pomocą pędzelka i posypać kruszonką. Opróżnić naczynie miksujace.
- Blachę z chałkami włożyć do piekarnika, podgrzewać 15 min (50°C), następnie zwiększyć temp. piekarnika do 180°C i piec 20-25 min (180°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Chałkę z waniliową kruszonką podawać na ciepło lub po ostudzeniu z dodatkiem masła lub konfitury.