Tatar z suszonych pomidorów
96 kcal /
399.7 kJKalorie
399.7 kJKalorie
5 gBiałko
19 gWęglowodany
1.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 40 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
- 40 g ogórków konserwowych pokrojonych na kawałki
- 20 g kaparów, konserwowych odsączonych z zalewy
- 2 – 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 1 łyżka szczypiorku, świeżego posiekanego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- ¼
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 szczypta soli (opcjonalnie)
- 125 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych
- 4 jabłuszka kaparowe, w zalewie odsączone, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki, kapary, natkę pietruszki, szczypiorek i musztardę, dodać paprykę, pieprz i sól, rozdrobnić2 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne3 s/obr. 6.
- Dodać suszone pomidory, rozdrobnić3 s/obr. 6. Na talerzu położyć okrągłą foremkę do wycinania ciastek (Ø 4 cm) i nałożyć do niej ¼ masy. Ostrożnie zdjąć foremkę. W ten sam sposób uformować pozostałe 3 tatary. Każdą porcję udekorować jabłuszkiem kaparowym. Tatar z suszonych pomidorów podawać z dodatkiem świeżego pieczywa lub krakersów.