Tarta z szynką i fasolką szparagową
374.4 kcal /
1566.4 kJKalorie
1566.4 kJKalorie
13.4 gBiałko
32.5 gWęglowodany
21.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 50
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 50 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 300 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 100 g masła pokrojonego na kawałki
- 330 g wody
- 230 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej zielonej żółtej, pokrojonej na kawałki
- 230 g różyczek brokułu pokrojonych na 2 cm kawałki
- Farsz: 3
- jajka
- 180 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej w plastrach, pokrojonej na kawałki
- 100 g szynki, wędzonej drobiowej, w plastrach, pokrojonej na kawałki
- 3 – 4 łyżki tymianku, świeżego
- 80 g twarogu koziego, miękkiego, podzielonegona kawałki
- 80 g sera ricotta twarogu, podzielonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło i 40 g wody, wymieszać30 s/obr. 5. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 min. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody, włożyć koszyczek i umieścić w nim fasolkę, gotować15 min/100°C/obr. 0.5. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i aby ciasto nie wyrosło, posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub na wierzchu ciasta postawić niedużą formę do pieczenia, można także użyć obciążników do tart. Piec 20 min (180°C). Po upieczeniu odstawić do ostudzenia na ok. 15 min.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić talerz, odważyć do niego szynkę i ser, odstawić. Na wierzchu podpieczonej tarty ułożyć równomiernie odważoną szynkę, ugotowaną fasolkę i tymianek, ser zachować.
- Do naczynia miksującego włożyć jajka, dodać śmietanę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 5.
- Polać wierzch ciasta zmiksowaną masą i posypać kawałkami odważonego sera i rozdrobnionym parmezanem, piec 40-45 min (180°C). Tartę z szynką i fasolką szparagową podawać po ostudzeniu.