Tarta podhalańska – trzy sery Dominiki Zięder

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
786.6 kcal /
3291 kJ
Kalorie
27.1 gBiałko
42 gWęglowodany
57.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 250
  • g mąki pszennej
  • 150 g masła schłodzonego, pokrojonego na kawałki
  • 1 jajko
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie: 200
  • g świeżego sera owczego (bundzu) pokrojonego na kawałki
  • 200 g bryndzy pokrojonej na kawałki
  • 200 g seragouda pokrojonego na kawałki
  • 180 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 jajka
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka tymianku, suszonego
  • 50 g żurawiny, suszonej
  • sól do smaku (opcjonalnie)
  • mąka pszenna do oprószenia blatu

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać masło, jajko i sól, wymieszać40 s/obr. 4. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego i uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć bundz, rozdrobnić6 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć bryndzę, rozdrobnić6 s/obr. 5. Przełożyć do naczynia, w którym jest bundz, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć goudę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Dodać wcześniej rozdrobnione sery, śmietanę, jajka, pieprz, tymianek, żurawinę i sól, wymieszać7 s/obr. 5.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę do tarty (Ø 26 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło.
  6. Piec 20 min (180°C). Zawartość naczynia miksującego przełożyć na spód podpieczonej tarty, piec 40 min (180°C). Tartę podhalańska – trzy sery Dominiki Zięder podawać na ciepło.
Przewijanie do góry