Tarta czekoladowa

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
612.7 kcal /
2565.2 kJ
Kalorie
9 gBiałko
61.7 gWęglowodany
37 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto z orzechami: 25
  • g orzechów laskowych całych
  • 80 g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 180 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • Czekoladowe nadzienie: 200
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
  • 150 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wsypać orzechy, rozdrobnić10 s/obr. 9. Orzechy zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać masło, cukier, jajko i mąkę, wymieszać30 s/obr. 5. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę do tarty (Ø 24 cm, patrz wskazówka) natłuścić masłem, odstawić.
  4. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim formę do tarty (Ø 24 cm). Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wierzch posypać nasionami roślin strączkowych (np. grochem, fasolą, soczewicą) lub ustawić niedużą formę do pieczenia, aby ciasto nie wyrosło. Piec 15 min (180°C). Wyjąć tartę z piekarnika, odstawić. Obniżyć temperaturę piekarnika do 120°C.
  5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić6 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać śmietanę, podgrzać6 min/90°C/obr. 2. Dodać żółtka i cukier, wymieszać1 min/obr. 3. Zawartość naczynia miksującego wyłożyć na spód podpieczonej tarty, wyrównać powierzchnię za pomocą kopystki. Piec 30-35 min (120°C). Tartę czekoladową podawać schłodzoną.
Przewijanie do góry