Tarator – Bułgarski chłodnik

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
216 kcal /
903.7 kJ
Kalorie
4.8 gBiałko
8.7 gWęglowodany
18.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 – 10 g koperku, świeżego
  • 260 g ogórkówgruntowych pokrojonych na kawałki
  • 380 g jogurtu naturalnegogęstego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 8. Niewielką ilość orzechów odłożyć do dekoracji, resztę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, niewielką ilość odłożyć do dekoracji.
  3. Dodać ogórki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
  4. Dodać jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę i rozdrobnione orzechy, wymieszać20 s/obr. 4.
  5. Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Tarator podawać schłodzony, udekorowany orzechami z czosnkiem, koperkiem i oliwą.
Przewijanie do góry