Tarator – Bułgarski chłodnik
216 kcal /
903.7 kJKalorie
903.7 kJKalorie
4.8 gBiałko
8.7 gWęglowodany
18.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g orzechów włoskich, łuskanych
- 3 ząbki czosnku
- 5 – 10 g koperku, świeżego
- 260 g ogórkówgruntowych pokrojonych na kawałki
- 380 g jogurtu naturalnegogęstego
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 5 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć orzechy, rozdrobnić5 s/obr. 8. Niewielką ilość orzechów odłożyć do dekoracji, resztę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i koperek, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, niewielką ilość odłożyć do dekoracji.
- Dodać ogórki, rozdrobnić5 s/obr. 5.
- Dodać jogurt, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę i rozdrobnione orzechy, wymieszać20 s/obr. 4.
- Odstawić do lodówki na ok. 1 godz. Tarator podawać schłodzony, udekorowany orzechami z czosnkiem, koperkiem i oliwą.