Tacos z trzema nadzieniami (z kurczaka, z krewetek i wegańskie z czerwonej fasoli) i sosem tahini

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
252.7 kcal /
1057.4 kJ
Kalorie
12.8 gBiałko
34.4 gWęglowodany
8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Tacos: 220
  • g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 120 g wody
  • 10 g oleju
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie z kurczaka i nadzienie z krewetek: 80
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 80 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju
  • 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3-4 cm kawałki
  • 50 g wody
  • 100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 100 – 150 g papryki różnokolorowej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm paski
  • 220 – 250 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wariant)
  • 1 – 2 łyżeczki mieszanki przypraw Cajun (patrz wariant)
  • 1 – 2 łyżeczki mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej
  • Nadzienie z czerwonej fasoli (wegańskie): 60
  • g cebuli szalotki przekrojonej na pół
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania
  • 260 – 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (1 puszka)
  • 260 – 280 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej (1 puszka)
  • 100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
  • 20 g wody
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • mąka pszenna do oprószenia
  • Sos tahini: 50
  • g wody
  • 50 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • ½
  • łyżeczki suszonych płatków chili
  • ¼
  • łyżeczki chili, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki soli
  • 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • kolendra, świeża do dekoracji
  • czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • zielona papryczka chili, świeża pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mąkę, dodać wodę, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, aby nie wyschło, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  2. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 0.5. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia (patrz wskazówka), upewniając się, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kurczaka, wodę, sos barbecue, kmin rzymski, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paprykę. Włożyć wkład Varomy wyłożony papierem, odważyć na niego krewetki i oprószyć je mieszanką przypraw Cajun, pozostałą ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zawartość naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend przemieszać kopystką. Nałożyć przystawkę Varoma z papryką i krewetkami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  4. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
  5. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać fasolę, sos barbecue, wodę, kmin rzymski, sól i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. . W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto na tortille podzielić na 12 równych części (ok. 30 g każda). Każdą część rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienkie, okrągłe placki (Ø ok. 12 cm). Za pomocą pędzelka posmarować tortille z obu stron olejem i przełożyć na przygotowane wcześniej blachy. Jedną blachę umieścić na środkowym poziomie piekarnika, a drugą na dolnym poziomie piekarnika. Piec 12-15 min (200°C) lub do momentu, aż tortille zaczną się rumienić.
  6. Ugotowane nadzienie z fasoli przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Krewetki przełożyć do jednej miski, a paprykę do drugiej, odstawić w ciepłe miejsce. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix, rozdrobnić4 s//obr. 4. Nadzienie z kurczaka przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  7. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać tahini, chili, sól, pieprz i ocet, wymieszać30 s/obr. 5. Przełożyć do miseczki. Tacos podawać z różnymi nadzieniami do wyboru: z kurczakiem, z krewetkami lub w wersji wegańskiej z fasolą barbecue i papryką oraz liśćmi kolendry i papryczką chili do dekoracji i sosem tahini do skropienia.
Przewijanie do góry