Tacos z trzema nadzieniami (z kurczaka, z krewetek i wegańskie z czerwonej fasoli) i sosem tahini
252.7 kcal /
1057.4 kJKalorie
1057.4 kJKalorie
12.8 gBiałko
34.4 gWęglowodany
8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Tacos: 220
- g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 120 g wody
- 10 g oleju
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie z kurczaka i nadzienie z krewetek: 80
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 80 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju
- 250 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3-4 cm kawałki
- 50 g wody
- 100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 – 150 g papryki różnokolorowej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm paski
- 220 – 250 g krewetek, surowych, obranych, oczyszczonych (patrz wariant)
- 1 – 2 łyżeczki mieszanki przypraw Cajun (patrz wariant)
- 1 – 2 łyżeczki mieszanki przypraw kuchni meksykańskiej
- Nadzienie z czerwonej fasoli (wegańskie): 60
- g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 260 – 280 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej (1 puszka)
- 260 – 280 g czarnej fasoli, z puszki odsączonej (1 puszka)
- 100 g sosu barbecue (patrz wskazówka)
- 20 g wody
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna do oprószenia
- Sos tahini: 50
- g wody
- 50 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- ½
- łyżeczki suszonych płatków chili
- ¼
- łyżeczki chili, mielonego
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- kolendra, świeża do dekoracji
- czerwona papryczka chili, świeża pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
- (opcjonalnie)
- zielona papryczka chili, świeża pokrojona w 1 mm plastry, do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać mąkę, dodać wodę, olej i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, aby nie wyschło, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 0.5. W tym czasie wkład Varomy wyłożyć odpowiednio dociętym kawałkiem papieru do pieczenia (patrz wskazówka), upewniając się, że boczne otwory pozostają niezakryte, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać kurczaka, wodę, sos barbecue, kmin rzymski, ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej paprykę. Włożyć wkład Varomy wyłożony papierem, odważyć na niego krewetki i oprószyć je mieszanką przypraw Cajun, pozostałą ¼ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Zawartość naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend przemieszać kopystką. Nałożyć przystawkę Varoma z papryką i krewetkami. Ustawić20 min/Varoma/obr. 1i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć cebulę szalotkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 0.5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać fasolę, sos barbecue, wodę, kmin rzymski, sól i pieprz, gotować10 min/100°C//obr. . W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Ciasto na tortille podzielić na 12 równych części (ok. 30 g każda). Każdą część rozwałkować na oprószonym mąką blacie na cienkie, okrągłe placki (Ø ok. 12 cm). Za pomocą pędzelka posmarować tortille z obu stron olejem i przełożyć na przygotowane wcześniej blachy. Jedną blachę umieścić na środkowym poziomie piekarnika, a drugą na dolnym poziomie piekarnika. Piec 12-15 min (200°C) lub do momentu, aż tortille zaczną się rumienić.
- Ugotowane nadzienie z fasoli przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Krewetki przełożyć do jednej miski, a paprykę do drugiej, odstawić w ciepłe miejsce. Przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix, rozdrobnić4 s//obr. 4. Nadzienie z kurczaka przełożyć do naczynia, w którym będzie podawane, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać tahini, chili, sól, pieprz i ocet, wymieszać30 s/obr. 5. Przełożyć do miseczki. Tacos podawać z różnymi nadzieniami do wyboru: z kurczakiem, z krewetkami lub w wersji wegańskiej z fasolą barbecue i papryką oraz liśćmi kolendry i papryczką chili do dekoracji i sosem tahini do skropienia.