Surowa warstwowa sałatka w słoiczkach (dieta raw)

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
294.2 kcal /
1230.8 kJ
Kalorie
4.7 gBiałko
14 gWęglowodany
26.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dressing tahini (raw): 50
  • g ziaren sezamu, białego
  • 30 g oleju sezamowego z pierwszego tłoczenia
  • 35 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 30 g oliwy z oliwek, extra virgin
  • 10 g sosu sojowego
  • 1 – 2 gałązki kolendry, świeżej tylko liście
  • ½
  • ząbka czosnku
  • Sałatka: 130
  • g czerwonego buraka pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 100 g cukinii pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 80 g selera naciowego pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • ½
  • awokado pokrojonego na 2-3 cm kawałki
  • 2 – 3 liście cykorii czerwonej, porwanej w paski
  • 1 łyżka maku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać sezam, zmielić20 s/obr. 9. Sezam zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać olej sezamowy, zmiksować30 s/obr. 6.
  3. Dodać sok z cytryny, oliwę, sos sojowy, kolendrę i czosnek, wymieszać10 s/obr. 4. Dressing tahini przelać do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć buraka, rozdrobnić5 s/obr. 5. W 4 słoikach ułożyć równomiernie warstwę z rozdrobnionych buraków, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cukinię, rozdrobnić5 s/obr. 5. W 4 słoikach ułożyć kolejną warstwę z rozdrobnionej cukinii, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić:5 s/obr. 5. W 4 słoikach ułożyć kolejną warstwę z rozdrobnionej marchewki, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego włożyć seler, rozdrobnić5 s/obr. 5. W 4 słoikach ułożyć kolejną warstwę z rozdrobnionego selera, następnie ułożyć warstwę z kawałków awokado, polać dressingiem tahini. Surową warstwową sałatkę w słoiczkach udekorować cykorią i posypać makiem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry