Śniadaniowy bowl ze skyrem, pomarańczą i syropem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
325.4 kcal /
1361.4 kJ
Kalorie
26 gBiałko
32.5 gWęglowodany
10.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 5 – 10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
  • 60 g płatków owsianych,górskich
  • 20 g pestek dyni
  • 20 g migdałów, ze skórką
  • 15 g orzeszków piniowych (opcjonalnie)
  • 20 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego
  • 2 – 3 szczypty soli
  • 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 pomarańczy)
  • 10 – 20 g syropu klonowego
  • 10 – 20 g syropu daktylowego
  • 1 szczypta chili, mielonego
  • 1 szczypta kurkumy, mielonej
  • 800 g jogurtu typu islandzkiego, skyru podzielonego na kawałki
  • 1 laska wanilii tylko ziarna
  • ½
  • łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 – 2 czerwone pomarańcze obrane, bez pestek, pokrojone w 5 mm plastry
  • mak do posypania
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z pomarańczy, rozdrobnić10 s/obr. 10. Rozdrobnioną skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać płatki owsiane, pestki dyni, migdały, orzeszki piniowe, orzeszki ziemne, cynamon i 1-2 szczypty soli, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać sok z pomarańczy i syrop klonowy, dodać chili, kurkumę i pozostałą 1 szczyptę soli, odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. Syrop pomarańczowy przelać do innego naczynia, odstawić.
  4. Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć skyr i ziarna wanilii, ubijać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Waniliowy skyr przełożyć do misek. Każdą porcję posypać 1-2 łyżkami rozdrobnionych płatków z orzechami, następnie polać 2-3 łyżkami sosu pomarańczowego, udekorować 3-4 plastrami pomarańczy i posypać makiem. Śniadaniowy bowl ze skyrem, pomarańczą i syropem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry