
Śniadaniowy bowl ze skyrem, pomarańczą i syropem
325.4 kcal /
1361.4 kJKalorie
1361.4 kJKalorie
26 gBiałko
32.5 gWęglowodany
10.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 5 – 10 g skórki z pomarańczy ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 60 g płatków owsianych,górskich
- 20 g pestek dyni
- 20 g migdałów, ze skórką
- 15 g orzeszków piniowych (opcjonalnie)
- 20 g orzeszków ziemnych, prażonych, niesolonych
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 2 – 3 szczypty soli
- 100 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 pomarańczy)
- 10 – 20 g syropu klonowego
- 10 – 20 g syropu daktylowego
- 1 szczypta chili, mielonego
- 1 szczypta kurkumy, mielonej
- 800 g jogurtu typu islandzkiego, skyru podzielonego na kawałki
- 1 laska wanilii tylko ziarna
- ½
- łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
- 1 – 2 czerwone pomarańcze obrane, bez pestek, pokrojone w 5 mm plastry
- mak do posypania
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z pomarańczy, rozdrobnić10 s/obr. 10. Rozdrobnioną skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać płatki owsiane, pestki dyni, migdały, orzeszki piniowe, orzeszki ziemne, cynamon i 1-2 szczypty soli, rozdrobnić3-4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać sok z pomarańczy i syrop klonowy, dodać chili, kurkumę i pozostałą 1 szczyptę soli, odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. Syrop pomarańczowy przelać do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego włożyć skyr i ziarna wanilii, ubijać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Waniliowy skyr przełożyć do misek. Każdą porcję posypać 1-2 łyżkami rozdrobnionych płatków z orzechami, następnie polać 2-3 łyżkami sosu pomarańczowego, udekorować 3-4 plastrami pomarańczy i posypać makiem. Śniadaniowy bowl ze skyrem, pomarańczą i syropem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.