Sebadas
361 kcal /
1514 kJKalorie
1514 kJKalorie
14.8 gBiałko
37.9 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 180
- g wody
- 1 jajko
- 100 g smalcu pokrojonego na kawałki
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 250 g semoliny z pszenicy durum
- 250 g mąki krupczatki
- 1 szczypta soli
- Nadzienie: 10
- g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 300 g sera pecorino pokrojonego na kawałki
- oliwa z oliwek dogłębokiego smażenia
- miód ilość do polania
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, smalec, mąkę, semolinę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć z ciasta okręgi (Ø 15 cm). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić12 s/obr. 8. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać pecorino, rozdrobnić10 s/obr. 6.
- Na środku każdego placka ułożyć po 3 łyżki nadzienia, przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi. Rant dookoła każdego sebadas docisnąć dokładnie widelcem, tworząc dekoracyjny wzorek.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę. Do dobrze rozgrzanej oliwy wkładać ostrożnie sebadas, smażyć na głębokim tłuszczu, aż się zarumienią, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć na złotobrązowy kolor. Sebadas odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.
- Sebadas polać miodem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.