Sebadas

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
361 kcal /
1514 kJ
Kalorie
14.8 gBiałko
37.9 gWęglowodany
17.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 180
  • g wody
  • 1 jajko
  • 100 g smalcu pokrojonego na kawałki
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
  • 250 g semoliny z pszenicy durum
  • 250 g mąki krupczatki
  • 1 szczypta soli
  • Nadzienie: 10
  • g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 300 g sera pecorino pokrojonego na kawałki
  • oliwa z oliwek dogłębokiego smażenia
  • miód ilość do polania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, smalec, mąkę, semolinę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć z ciasta okręgi (Ø 15 cm). Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny, rozdrobnić12 s/obr. 8. Skórkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać pecorino, rozdrobnić10 s/obr. 6.
  4. Na środku każdego placka ułożyć po 3 łyżki nadzienia, przykryć drugim plackiem i dokładnie zlepić brzegi. Rant dookoła każdego sebadas docisnąć dokładnie widelcem, tworząc dekoracyjny wzorek.
  5. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Do dobrze rozgrzanej oliwy wkładać ostrożnie sebadas, smażyć na głębokim tłuszczu, aż się zarumienią, następnie odwrócić na drugą stronę i smażyć na złotobrązowy kolor. Sebadas odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem.
  6. Sebadas polać miodem, podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry