Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
488 kcal /
2045 kJ
Kalorie
19 gBiałko
82 gWęglowodany
11 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli dymki ze szczypiorkiem, pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 150 g selera pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 150 g marchewki pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 300 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 530 g wody plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 60 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki soli plus dodatkowa ilość dogotowania makaronu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • czerwonej papryki (ok. 60g), bezgniazd nasiennych, pokrojonej w trójkąty (1 x 1 x 1 cm)
  • 200 g bułki tartej
  • 3 jajka
  • mąka pszenna do oprószenia dłoni
  • 600 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 20 g białego octu winnego
  • 20 g białego octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (ok. 500g)
  • 30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 6 łyżek śmietany, 36% tłuszczu (ok. 75g)
  • 2 – 3 czarne oliwki, bez pestek pokrojone na małe kawałki
  • natka pietruszki, świeża do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, seler i marchewkę, rozdrobnić7 s/obr. 5. Połowę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego dodać 20 g oliwy, dusić3 min/120°C/obr. 2.
  3. Dodać soczewicę, wodę, 30 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu, gotować13 min/98°C//obr. 2. W tym czasie trójkąty z papryki nabić na przecięte na pół wykałaczki.
  4. Do naczynia miksującego dodać 100 g bułki tartej i 1 jajko, przemieszać kopystką, wymieszać30 s//obr. 4. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.
  5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  6. W głębokim talerzu roztrzepać pozostałe 2 jajka. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 100 g bułki tartej, odstawić. Z przygotowanej wcześniej masy z soczewicy, oprószonymi mąką dłońmi uformować 24 pulpety (Ø 4 cm). Panierować kolejno w roztrzepanych jajkach i odważonej bułce tartej, układać na przygotowanej blasze do pieczenia.
  7. Piec 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru (patrz wskazówka). W tym czasie na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Kontynuować wykonanie przepisu.
  8. Do naczynia miksującego włożyć odłożoną mieszankę cebuli, selera i marchewki, dodać pozostałe 30 g oliwy, dusić3 min/120°C/obr. 2.
  9. Dodać pomidory, pozostałe 30 g koncentratu pomidorowego, ocet, cukier, pozostałą 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu, dusić8 min/120°C/obr. 1. W tym czasie do zagotowanej wody dodać makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  10. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, zmiksować30 s/obr. 5-8,stopniowo zwiększając obroty.
  11. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego, odstawić. Na talerzu umieścić 2-3 łyżki sosu pomidorowego, ułożyć na nim 1 porcję ugotowanego makaronu, formując kształt gniazda. Na wierzchu ułożyć 2-3 pulpety z soczewicy. Pulpety udekorować trójkątami z papryki, tworząc dziób (patrz wskazówka). Na każdy pulpet nałożyć po dwie krople śmietany z rękawa cukierniczego, tworząc oczy. Na wierzchu każdego oka przykleić kawałek oliwki. Czynności powtórzyć z pozostałym sosem, makaronem i pulpetami z soczewicy. Danie udekorować natką pietruszki. Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry