Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego)
101.6 kcal /
424.8 kJKalorie
424.8 kJKalorie
3.4 gBiałko
20.3 gWęglowodany
0.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g wody
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 600 g mąki pszennej chlebowej typu 750, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do chleba (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 250 g maślanki
- olej rzepakowy do natłuszczenia
- olej kokosowy do natłuszczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, podgrzewać1 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę, sól, przyprawę do chleba i maślankę, wyrobić Ciasto /5 min. W tym czasie miskę i naczynie kamionkowe do zapiekania „Betty” natłuścić olejem za pomocą pędzelka, pokrywę naczynia namoczyć w wodzie (patrz wskazówka), odstawić. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski, uformować w kulę, przykryć folią lub czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 2 godz,
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószony mąką blat. Spłaszczyć i rozciągnąć na kształt prostokąta. Dwa naprzeciwległe boki naciągnąć na środek, następnie naciągnąć pozostałe boki i zwinąć, formując podłużny bochenek. Uformowany bochenek umieścić łączeniem do dołu w przygotowanym naczyniu kamionkowym. Namoczoną pokrywę wytrzeć i nałożyć na naczynie kamionkowe, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. Pod koniec czasu wyrastania rozgrzać piekarnik do temp. 230°C.
- Ostrym nożem wykonać 3 ukośne nacięcia na powierzchni chleba. Nałożyć pokrywę, piec 30 min (230°C). Używając żaroodpornej rękawicy kuchennej, ostrożnie zdjąć pokrywę, odstawić na żaroodporną powierzchnię. Piec kolejne 15 min (230°C). Ostrożnie wyjąć naczynie kamionkowe z chlebem, umieścić na żaroodpornej powierzchni. Chleb ostrożnie wyjąć z formy, odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia. Pszenny chleb na maślance (z naczynia kamionkowego) podawać pokrojony na kromki z wybranymi dodatkami.
