
Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią
274 kcal /
1135 kJKalorie
1135 kJKalorie
30 gBiałko
4 gWęglowodany
15 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 filety z pstrąga, ze skórą np. łososiowego (ok. 150g każdy)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 12 liści mięty, świeżej
- 12 plastrów cytryny ekologicznej
- 2 cukinie (ok. 350g każda)
- 300 g wody
👨🍳 Przygotowanie
- Przygotować 4 arkusze folii aluminiowej (ok. 30 x 50 cm). Każdy filet ułożyć na arkuszu folii, skropić 1 łyżką oliwy, posypać ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i ułożyć po 3 liście mięty i 3 plastry cytryny. Filety z pstrąga owinąć szczelnie folią aluminiową zawijając końce. Papiloty ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Cukinie przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny pokroić cukinie w podłużne paski o szerokości ok. 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle. Paski cukinii ułożyć na wkładzie Varomy, posypać pozostałą 1 łyżeczką soli.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Pstrągi z miętą i cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu.