Pstrągi w papilotach z miętą i cukinią

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
274 kcal /
1135 kJ
Kalorie
30 gBiałko
4 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 filety z pstrąga, ze skórą np. łososiowego (ok. 150g każdy)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 12 liści mięty, świeżej
  • 12 plastrów cytryny ekologicznej
  • 2 cukinie (ok. 350g każda)
  • 300 g wody

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Przygotować 4 arkusze folii aluminiowej (ok. 30 x 50 cm). Każdy filet ułożyć na arkuszu folii, skropić 1 łyżką oliwy, posypać ½ łyżeczki soli, ¼ łyżeczki pieprzu i ułożyć po 3 liście mięty i 3 plastry cytryny. Filety z pstrąga owinąć szczelnie folią aluminiową zawijając końce. Papiloty ułożyć w dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  2. Cukinie przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny pokroić cukinie w podłużne paski o szerokości ok. 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle. Paski cukinii ułożyć na wkładzie Varomy, posypać pozostałą 1 łyżeczką soli.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Pstrągi z miętą i cukinią podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry