Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
573.6 kcal /
2399.7 kJ
Kalorie
17.6 gBiałko
76.2 gWęglowodany
21.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g ziemniaków mieszczących się w szerokiej części podajnika
  • 200 g wody letniej, plus dodatkowa ilość do zalania
  • 100 g seragruyère pokrojonego na kawałki
  • 100 g sera żółtego np.gouda, edam, pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 ½
  • łyżeczki soli morskiej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić.
  2. Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ziemniaki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone ziemniaki w pojemniku zalać wodą tak, aby były przykryte i nie ciemniały, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i rozmaryn, rozdrobnić.3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać 30 g oliwy, dusić3 min/120°C/obr. 1. Aromatyzowaną oliwę do innego naczynia, odstawić.
  6. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 20 g oliwy, dodać mąkę i ½ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części (ok. 280 g każda). Każdą część rozwałkować na owalny placek (ok. 40 x 18 cm) i ułożyć na przygotowanych blachach. Powierzchnię placków ponakłuwać widelcem. Piec 5 min (200°C), jedna blacha po drugiej. W tym czasie plastry ziemniaków odsączyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Podpieczone podpłomyki wyjąć, posypać rozdrobnionym serem, następnie równomiernie rozłożyć na nich plastry ziemniaków. Oba podpłomyki skropić aromatyzowaną oliwą i oprószyć pozostałą 1 łyżeczką soli. Piec 15-20 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry