
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
573.6 kcal /
2399.7 kJKalorie
2399.7 kJKalorie
17.6 gBiałko
76.2 gWęglowodany
21.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g ziemniaków mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 200 g wody letniej, plus dodatkowa ilość do zalania
- 100 g seragruyère pokrojonego na kawałki
- 100 g sera żółtego np.gouda, edam, pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka rozmarynu, świeżego tylko liście
- 1 łyżeczka rozmarynu, suszonego
- 50 g oliwy z oliwek
- 350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 ½
- łyżeczki soli morskiej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ziemniaki, odstawić.
- Włożyć trzpień i pojemnik nakładki krojącej. Umieścić tarczę tnącą stroną 1 (do krojenia) skierowaną do góry. Nałożyć pokrywę nakładki krojącej. Do szerokiej części podajnika włożyć odważone ziemniaki. Używając popychacza, uruchomić Krojenie /Cienko. Wyjąć nakładkę krojącą wraz z trzpieniem z naczynia miksującego. Pokrojone ziemniaki w pojemniku zalać wodą tak, aby były przykryte i nie ciemniały, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić6 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i rozmaryn, rozdrobnić.3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 30 g oliwy, dusić3 min/120°C/obr. 1. Aromatyzowaną oliwę do innego naczynia, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i pozostałe 20 g oliwy, dodać mąkę i ½ łyżeczki soli, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, podzielić na 2 równe części (ok. 280 g każda). Każdą część rozwałkować na owalny placek (ok. 40 x 18 cm) i ułożyć na przygotowanych blachach. Powierzchnię placków ponakłuwać widelcem. Piec 5 min (200°C), jedna blacha po drugiej. W tym czasie plastry ziemniaków odsączyć i osuszyć na papierowych ręcznikach. Podpieczone podpłomyki wyjąć, posypać rozdrobnionym serem, następnie równomiernie rozłożyć na nich plastry ziemniaków. Oba podpłomyki skropić aromatyzowaną oliwą i oprószyć pozostałą 1 łyżeczką soli. Piec 15-20 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru, jedna blacha po drugiej. Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem podawać na ciepło lub po ostudzeniu.