Szynka w marynacie śródziemnomorskiej z brązowym ryżem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
683.5 kcal /
2859.8 kJ
Kalorie
35.7 gBiałko
64.9 gWęglowodany
31.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 70 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
  • 40 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • 2 łyżeczki tymianku, suszonego
  • 500 g szynki wieprzowej, pokrojonej w 2 cm plastry
  • pieprz czarny, mielony do oprószenia mięsa
  • 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
  • 1000 g wody
  • 250 g ryżu brązowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10.
  2. Dodać czosnek, orzechy nerkowca, suszone pomidory, olej z zalewy i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
  3. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę. Plastry mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, następnie ułożyć na osobnych arkuszach folii aluminiowej (ok. 25 x 20 cm). Każdy plaster mięsa posmarować przygotowaną wcześniej marynatą. Zawinąć w folię aluminiową, tworząc zamknięte paczuszki. Paczuszki z mięsem ułożyć łączeniem do góry w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek i odważyć do niego ryż. Nałożyć przystawkę Varoma z paczuszkami, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Mięso w marynacie ostrożnie odwinąć z folii, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek z ryżem przy pomocy kopystki. Szynkę w marynacie śródziemnomorskiej podawać z ugotowanym ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry