Szynka w marynacie śródziemnomorskiej z brązowym ryżem
683.5 kcal /
2859.8 kJKalorie
2859.8 kJKalorie
35.7 gBiałko
64.9 gWęglowodany
31.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 70 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 40 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
- 60 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych z zalewy
- 40 g oleju z zalewy z suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki tymianku, suszonego
- 500 g szynki wieprzowej, pokrojonej w 2 cm plastry
- pieprz czarny, mielony do oprószenia mięsa
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia mięsa
- 1000 g wody
- 250 g ryżu brązowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić8 s/obr. 10.
- Dodać czosnek, orzechy nerkowca, suszone pomidory, olej z zalewy i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej szynkę. Plastry mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, następnie ułożyć na osobnych arkuszach folii aluminiowej (ok. 25 x 20 cm). Każdy plaster mięsa posmarować przygotowaną wcześniej marynatą. Zawinąć w folię aluminiową, tworząc zamknięte paczuszki. Paczuszki z mięsem ułożyć łączeniem do góry w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek i odważyć do niego ryż. Nałożyć przystawkę Varoma z paczuszkami, gotować na parze30-35 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma. Mięso w marynacie ostrożnie odwinąć z folii, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek z ryżem przy pomocy kopystki. Szynkę w marynacie śródziemnomorskiej podawać z ugotowanym ryżem bezpośrednio po przygotowaniu.
