Śledzie w kożuchu

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
467.3 kcal /
1956.7 kJ
Kalorie
24.3 gBiałko
12.8 gWęglowodany
36.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 450 – 500 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
  • sok z ½ cytryny do skropienia śledzi
  • 600 g wody
  • 600 – 650 g czerwonych buraków pokrojonych na 3 cm kawałki
  • 6 jajek
  • 150 g majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny, świeżo mielony (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży półmisek, odważyć na niego śledzie, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
  3. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, buraki odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, w tym czasie obrać jajka i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej majonez i jogurt, wymieszać, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć przestudzone buraki, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na półmisek ze śledziami, polać majonezem wymieszanym z jogurtem, oprószyć pieprzem, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na warstwę majonezu i jogurtu. Śledzie w kożuchu podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzone.
Przewijanie do góry