Śledzie w kożuchu
467.3 kcal /
1956.7 kJKalorie
1956.7 kJKalorie
24.3 gBiałko
12.8 gWęglowodany
36.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 450 – 500 g filetów ze śledzi, solonych, à la Matjas opłukanych (patrz wskazówka), pokrojonych na 1,5-2 cm kawałki
- sok z ½ cytryny do skropienia śledzi
- 600 g wody
- 600 – 650 g czerwonych buraków pokrojonych na 3 cm kawałki
- 6 jajek
- 150 g majonezu
- 150 g jogurtu naturalnego
- pieprz czarny, świeżo mielony (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić duży półmisek, odważyć na niego śledzie, skropić sokiem z cytryny, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego buraki, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1.
- Nałożyć dolną część przystawki Varoma, umieścić w niej jajka, gotować20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, buraki odstawić do lekkiego ostudzenia na 15 min, w tym czasie obrać jajka i kontynuować przygotowanie przepisu. Opróżnić naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej majonez i jogurt, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć przestudzone buraki, rozdrobnić4 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na półmisek ze śledziami, polać majonezem wymieszanym z jogurtem, oprószyć pieprzem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć obrane jajka, rozdrobnić3 s/obr. 4. Przełożyć równomiernie na warstwę majonezu i jogurtu. Śledzie w kożuchu podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzone.