Ślimaki na przerwę
171 kcal /
716 kJKalorie
716 kJKalorie
6.9 gBiałko
18.9 gWęglowodany
8.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 60
- g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
- 180 g mleka
- 20 g drożdży świeżych pokruszonych
- 10 g cukru
- 230 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ½
- łyżeczki soli
- Nadzienie: 170
- g sera żółtego pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler
- 50 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 10 g oleju rzepakowego
- 350 g pieczarek przekrojonych na pół
- 10 g masła
- ½
- płaskiej łyżeczki soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 jajko roztrzepane, do posmarowania ślimaków
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać2 min/60°C/obr. 1.
- Dodać mleko, drożdże i cukier, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
- Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać olej, dusić2 min/120°C/obr. 1.
- Dodać pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, sól i pieprz, dusić bez założonej miarki10 min/120°C//obr. 1.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt (ok. 25 x 45 cm). Na cieście rozsmarować duszone pieczarki z cebulą i posypać rozdrobnionym wcześniej serem, pozostawiając wzdłuż dłuższego boku 2-3 cm margines. Za pomocą pędzelka posmarować pozostawiony margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 15 kawałków (grubość ok. 3 cm).
- Ślimaczki układać poziomo w 5-7 cm odstępach na przygotowanej wcześniej blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 min.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
- Wyrośnięte ślimaki posmarować jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 7-10 min (250°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
- Ślimaki na przerwę podawać na ciepło lub po ostudzeniu na drugie śniadanie lub jako przekąskę.
