Ślimaki na przerwę

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
171 kcal /
716 kJ
Kalorie
6.9 gBiałko
18.9 gWęglowodany
8.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 60
  • g masła pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski
  • 180 g mleka
  • 20 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 10 g cukru
  • 230 g mąki pszennej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie: 170
  • g sera żółtego pokrojonego na kawałki, np. Gouda, Ementaler
  • 50 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 350 g pieczarek przekrojonych na pół
  • 10 g masła
  • ½
  • płaskiej łyżeczki soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 jajko roztrzepane, do posmarowania ślimaków

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć masło, podgrzewać2 min/60°C/obr. 1.
  2. Dodać mleko, drożdże i cukier, podgrzewać3 min/37°C/obr. 1.
  3. Dodać mąkę pszenną, mąkę pszenną pełnoziarnistą i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 min. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  4. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić8 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać olej, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  7. Dodać pieczarki, rozdrobnić2 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  8. Dodać masło, sól i pieprz, dusić bez założonej miarki10 min/120°C//obr. 1.
  9. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  10. Ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt (ok. 25 x 45 cm). Na cieście rozsmarować duszone pieczarki z cebulą i posypać rozdrobnionym wcześniej serem, pozostawiając wzdłuż dłuższego boku 2-3 cm margines. Za pomocą pędzelka posmarować pozostawiony margines roztrzepanym jajkiem. Ostrożnie zwinąć ciasto w rulon zaczynając od długiego boku, kończąc na marginesie. Rulon pokroić na 15 kawałków (grubość ok. 3 cm).
  11. Ślimaczki układać poziomo w 5-7 cm odstępach na przygotowanej wcześniej blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 min.
  12. Rozgrzać piekarnik do temp. 250°C.
  13. Wyrośnięte ślimaki posmarować jajkiem za pomocą pędzelka. Piec 7-10 min (250°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru.
  14. Ślimaki na przerwę podawać na ciepło lub po ostudzeniu na drugie śniadanie lub jako przekąskę.
Przewijanie do góry