Śródziemnomorskie kaszotto

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
344.7 kcal /
1439.2 kJ
Kalorie
10.7 gBiałko
34.8 gWęglowodany
15.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 40 g orzeszków piniowych
  • 70 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
  • 30 g oliwy z oliwek (patrz wariant)
  • 250 g kaszy jęczmiennej perłowejgrubej
  • 80 g białego wina, wytrawnego
  • 750 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM wegańskiego
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) wegańskiego, pokruszona
  • ¾
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
  • ¾
  • łyżeczki tymianku, suszonego
  • 400 g cukinii pokrojonej w 0,5 cm półplastry
  • 50 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 0,5 cm paski
  • 50 g migdałów, w płatkach

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzeszki piniowe, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać kaszę, gotować bez założonej miarki3 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać wino, gotować bez założonej miarki2 min/100°C//obr. .
  5. Dodać wodę, koncentrat bulionu warzywnego, sól, pieprz i tymianek, przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować15 min/100°C//obr. 1. W tym czasie na kuchence na suchej patelni podprażyć odważone orzeszki piniowe, aż lekko zbrązowieją (2-3 min).
  6. Do naczynia miksującego dodać cukinię, przemieszać kopystką, gotować8 min/100°C//obr. 1. Pozostawić w naczyniu miksującym na 5 min.
  7. Dodać uprażone orzeszki piniowe, pomidory i migdały, dokładnie wymieszać kopystką. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry