Śródziemnomorskie masło
562 kcal /
2351.4 kJKalorie
2351.4 kJKalorie
3.1 gBiałko
1.3 gWęglowodany
62.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 30 g czarnych oliwek, bez pestek
- 30 g kaparów, konserwowych odsączonych
- 5 filetów z anchois, w oleju odsączonych
- (opcjonalnie)
- 200 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć oliwki, kapary i anchois, rozdrobnić2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie2 s/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego dodać masło i sól, ubijać30 s/obr. 2.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ubijać ponownie30 s/obr. 2.5.Zdjąć motylek. Masło przełożyć na arkusz folii spożywczej, uformować w wałek lub osełkę. Śródziemnomorskie masło podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu jako dodatek do pieczywa lub do wybranych potraw (patrz wskazówka).