Śródziemnomorskie skrzydełka z ziołowo-pomarańczowym ryżem
500 kcal /
2096 kJKalorie
2096 kJKalorie
25 gBiałko
45 gWęglowodany
24 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Śródziemnomorskie skrzydełka: 2
- łyżki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżka ziół prowansalskich, suszonych
- 1 ½
- łyżeczki soli
- ¾
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- 2 ząbki czosnku
- ½ – 1
- czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych
- 5 – 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 12 – 16 skrzydełek z kurczaka
- Ziołowo-pomarańczowy ryż: 50
- g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
- 2 gałązki oregano, świeżego tylko liście
- 15 g oliwy z oliwek
- 1000 g wody
- 1 ½
- łyżeczki soli
- 200 g ryżu długoziarnistego
- 1 pomarańcza pokrojona na ok. 1 cm kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę lub płaską formę kamionkową „Ben” wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do miski wsypać paprykę, zioła prowansalskie, sól i biały pieprz, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i skórkę z cytryny, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 8. Przełożyć do miski z przyprawami, dokładnie wymieszać kopystką.
- Do miski z mieszanką przypraw włożyć skrzydełka, natrzeć je dokładnie. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, piec 15-20 min (180°C).
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, rozmaryn i oregano, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie rozdrobnić3 s/obr. 8.
- Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać duszoną cebulę z ziołami, przemieszać kopystką, gotować20 min/100°C/obr. 4.
- Po 15-20 min pieczenia skrzydełek należy podwyższyć temp. do 200°C, piec kolejne 15-20 min (200°C).
- Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do dużej salaterki, dodać pomarańczę, wymieszać kopystką. Śródziemnomorskie skrzydełka z ziołowo-pomarańczowym ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.