Śródziemnomorskie skrzydełka z ziołowo-pomarańczowym ryżem

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
500 kcal /
2096 kJ
Kalorie
25 gBiałko
45 gWęglowodany
24 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Śródziemnomorskie skrzydełka: 2
  • łyżki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, suszonych
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ¾
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ – 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych
  • 5 – 10 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 12 – 16 skrzydełek z kurczaka
  • Ziołowo-pomarańczowy ryż: 50
  • g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego tylko liście
  • 2 gałązki oregano, świeżego tylko liście
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 1000 g wody
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 200 g ryżu długoziarnistego
  • 1 pomarańcza pokrojona na ok. 1 cm kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę lub płaską formę kamionkową „Ben” wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do miski wsypać paprykę, zioła prowansalskie, sól i biały pieprz, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, chili i skórkę z cytryny, rozdrobnić5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie5 s/obr. 8. Przełożyć do miski z przyprawami, dokładnie wymieszać kopystką.
  4. Do miski z mieszanką przypraw włożyć skrzydełka, natrzeć je dokładnie. Przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę, piec 15-20 min (180°C).
  5. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, rozmaryn i oregano, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, ponownie rozdrobnić3 s/obr. 8.
  6. Dodać oliwę, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól. Włożyć koszyczek, odważyć do niego ryż, dodać duszoną cebulę z ziołami, przemieszać kopystką, gotować20 min/100°C/obr. 4.
  8. Po 15-20 min pieczenia skrzydełek należy podwyższyć temp. do 200°C, piec kolejne 15-20 min (200°C).
  9. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki. Ryż przełożyć do dużej salaterki, dodać pomarańczę, wymieszać kopystką. Śródziemnomorskie skrzydełka z ziołowo-pomarańczowym ryżem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry