Zupa z ciecierzycy, dyni i jarmużu
368 kcal /
1529 kJKalorie
1529 kJKalorie
12 gBiałko
19 gWęglowodany
26 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g sera feta pokruszonego
- 45 g oliwy z oliwek
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny ekologicznej
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka tymianku, świeżego
- 250 g dyni piżmowej pokrojonej na 3 cm kawałki
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 6 suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych w 5 mm paski
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 liść laurowy, suszony
- 1 łyżka kminu rzymskiego, mielonego
- 1 łyżka pasty harissa (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- ½
- łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- 700 g wody
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, suszonych uprzednio uprażonych
- 400 – 440 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy, opłukanej
- 1 łyżeczka kolendry, mielonej
- 150 g jarmużu bez twardych łodyg, pokrojonego na kawałki
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ser feta i 10 g oliwy, dodać skórkę otartą z cytryny, wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać pozostałe 35 g oliwy i tymianek, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać dynię, sól i pieprz, gotować10 min/98°C//obr. .
- Dodać pomidory, koncentrat bulionu warzywnego, liść laurowy, kmin rzymski, harissę, cynamon, kurkumę i wodę, przemieszać kopystką, gotować20 min/98°C//obr. . W tym czasie na suchej patelni na kuchence uprażyć nasiona kopru włoskiego, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać ciecierzycę, kolendrę mieloną i jarmuż, przemieszać kopystką, gotować4-6 min/98°C//obr. . Przełożyć do miseczek, ostrożnie usunąć liść laurowy, posypać przygotowaną wcześniej cytrynową fetą i uprażonym koprem włoskim, udekorować liśćmi kolendry i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.