Świąteczne serniczki na patyku
290.1 kcal /
1213.7 kJKalorie
1213.7 kJKalorie
4 gBiałko
22.2 gWęglowodany
20.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 45 g masła plus dodatkowa ilość do posmarowania
- 200 g ciastek Oreo®
- 90 g cukru
- 2 jajka
- 400 g serka kremowego śmietankowego, podzielonego na kawałki
- 70 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- perełki cukrowe, kolorowe do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Dno tortownicy (Ø 20 cm) wyłożyć odpowiednio dociętym krążkiem papieru do pieczenia, brzegi natłuścić masłem, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ciastka i masło, rozdrobnić10 s/obr. 8. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i dłońmi rozprowadzić po całej powierzchni, dociskając do dna. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać jajka, serek, śmietanę i skrobię, wymieszać20 s/obr. 4. Masę serową przelać na przygotowany wcześniej spód, za pomocą kopystki wyrównać powierzchnię. Piec 30-35 min (180°C), następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić sernik do ostudzenia (ok. 1 godz.). Ostudzony sernik odstawić do lodówki na min. 4 godz. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Schłodzony sernik pokroić na 16 kawałków (patrz wskazówka).
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić4 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić5 min/60°C/obr. 1. Patyczki zanurzyć w roztopionej czekoladzie na głębokość 2-3 cm, następnie patyczki wbić w szerszą część serniczków. Za pomocą łyżeczki polać serniczki roztopioną czekoladą, tworząc wzorki. Udekorować perełkami cukrowymi. Świąteczne serniczki na patyku podawać jako deser.