Świąteczne tiramisu
456.6 kcal /
1910.3 kJKalorie
1910.3 kJKalorie
9.1 gBiałko
25.2 gWęglowodany
36.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 2 jajka sparzone
- 1 żółtko ze sparzonego jajka
- 500 g sera mascarpone mocno schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 5 łyżek likieru migdałowego, np. amaretto (patrz wskazówka)
- (opcjonalnie)
- 150 – 200 g ciastek Speculoos połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
- 150 – 200 g ciastek korzennych połamanych na kawałki (patrz wskazówka)
- 200 g kawy, zaparzonej ostudzonej
- kakao do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtko, ubijać2 min/obr. 3.
- Dodać mascarpone, ubijać2 min/obr. 4.
- Dodać likier, ubijać1 min/obr. 4.Zdjąć motylek.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciastka, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej kawę, odstawić.
- ⅓ odważonych ciastek pojedynczo krótko zanurzyć w kawie, następnie ułożyć pierwszą warstwę w szklankach. Na nasączonych ciastkach równomiernie rozprowadzić ⅓ masy z mascarpone. Czynności powtórzyć, rozprowadzając na wierzchu masę z mascarpone. Szklanki z tiramisu przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 5 godz. Świąteczne tiramisu oprószyć kakao bezpośrednio przed podaniem i podawać jako deser.