Świąteczny łosoś w cieście francuskim z sosem berneńskim
961.1 kcal /
4021.2 kJKalorie
4021.2 kJKalorie
43 gBiałko
33.6 gWęglowodany
70.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Łosoś w cieście francuskim: 700
- g fileta z łososia, świeżego bez skóry i ości
- 1 ½
- łyżki estragonu, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- mąka pszenna ilość do oprószenia blatu
- 1 opakowanie ciasta francuskiego świeżego,gotowego (ok. 275g)
- 1 białko
- Sos berneński: 150
- g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 70 – 90 g cebuli szalotki pokrojonej w ćwiartki
- 80 g białego wina, wytrawnego
- ½
- łyżeczki estragonu, suszonego
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 2 żółtka
- 1 szczypta pieprzu cayenne, mielonego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 190°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej łososia, oprószyć z obu stron estragonem, solą i pieprzem.
- Na oprószonym mąką blacie delikatnie rozwałkować ciasto francuskie, następnie przekroić w poprzek, tak aby powstały dwa równe płaty. Na jednej połowie ułożyć odważonego wcześniej łososia. Brzegi ciasta posmarować białkiem, całość przykryć drugim płatem ciasta, zawinąć i skleić dokładnie brzegi ciasta dociskając widelcem.
- Łososia w cieście przełożyć na przygotowaną wcześniej blachę. Wierzch ciasta posmarować pozostałym białkiem. Piec 35-40 min (190°C), w zależności od grubości filetu.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić3 min/70°C/obr. 1. Przelać do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę szalotkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Cebulę szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wino, estragon, sól i pieprz, gotować bez założonej miarki6 min/100°C/obr. 1.
- Poczekać, aż temperatura naczynia miksującego osiągnie 70°C, następnie założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować20 s/obr. 10.
- Założyć motylek.Dodać żółtka i pieprz cayenne, podgrzewać3 min 30 s/70°C/obr. 3.
- Dodać roztopione masło, podgrzewać2 min/70°C/obr. 3. Świątecznego łososia w cieście francuskim podawać pokrojonego w plastry, polanego sosem berneńskim.