Świąteczny nadziewany kurczak
812 kcal /
3400 kJKalorie
3400 kJKalorie
56 gBiałko
35 gWęglowodany
47 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Farsz: 50
- g orzeszków piniowych
- 50 g migdałów, w słupkach
- 40 g oliwy z oliwek
- 300 g mięsa mielonego wieprzowego drobiowego, podzielonego na kawałki
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 80 g rodzynek
- 80 g śliwek suszonych, bez pestek
- 30 g bułki tartej
- 2 jajka
- Nadziewany kurczak: 1
- tuszka z kurczaka duża (ok. 2 kg)
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli do oprószenia kurczaka
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego do oprószenia kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 2 łyżeczki oregano, suszonego
- Sos cebulowo-winny: 300
- g cebuli przekrojonej na pół
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 20 g oliwy z oliwek
- 360 g białego wina, wytrawnego (patrz wskazówka)
- 200 g wody
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek do natłuszczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić małą patelnię, odważyć do niej orzeszki piniowe, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać oliwę, dodać mięso mielone, cynamon, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotować4 min 30 s/95°C/obr. 3. W tym czasie odważone wcześniej orzeszki piniowe uprażyć na patelni na złotobrązowy kolor, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać uprażone orzeszki piniowe, rodzynki, śliwki, bułkę tartą i jajka, dokładnie wymieszać kopystką. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Tuszkę z kurczaka ułożyć na desce do krojenia grzbietem do góry. Za pomocą ostrego noża lub nożyczek do drobiu rozciąć korpus wzdłuż kręgosłupa, następnie rozchylić korpus i oddzielić kości żeber i klatki piersiowej od mięsa i skóry. Tuszkę oprószyć od wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem, papryką i oregano. Tuszkę kurczaka wypełnić ⅔ ilości farszu. Miejsce rozcięcia tuszki spiąć wykałaczkami i zasznurować nicią kuchenną. Kurczaka umieścić grzbietem do dołu w dolnej części przystawki Varoma, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, odstawić. Z pozostałego farszu uformować klopsiki (Ø 5 cm), odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać masło i oliwę, rozdrobnić2 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić12 min/120°C/obr. (patrz wskazówka).
- Dodać wino, wodę, sól i cukier. Nałożyć przystawkę Varoma z kurczakiem, gotować na parze60 min/Varoma/obr. 1. Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik do temp. 200°C (termoobieg). Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą.
- Ostrożnie przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego, obok ułożyć klopsiki z farszu. Piec ok. 15 min (200°C, termoobieg) na drugim od dołu poziomie piekarnika, aż do uzyskania złotobrązowego koloru. Świątecznego nadziewanego kurczaka podawać z sosem cebulowo-winnym (patrz wskazówka).