Świąteczny piernik
379.3 kcal /
1586.8 kJKalorie
1586.8 kJKalorie
5 gBiałko
53.6 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 80
- g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
- 200 g miodu wielokwiatowego, płynnego
- 1 ½ – 2
- łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
- 1 ½ – 2
- łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
- 3 jajka
- ½
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g wiśni amarena, w syropie bez pestek
- Polewa: 80
- ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
- 60 g masła pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę keksową (dł. ok. 28 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód i przyprawę do pierników, podgrzać3 min/50°C/obr. 0.5.
- Dodać jajka, sodę oczyszczoną i mąkę, wymieszać30 s/obr. 4.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wiśnie. Wiśnie przecedzić przez koszyczek, następnie dokładnie odcisnąć.
- Połowę ciasta przelać do przygotowanej wcześniej formy keksowej, następnie ułożyć na nim wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec 50-60 min (170°C) do suchego patyczka. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Formę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia, następnie ostrożnie wyjąć ciasto z formy.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, podgrzać3 min/50°C/obr. 3. Powstałą polewą polać ostudzone ciasto. Świąteczny piernik podawać pokrojony na kawałki.