Świąteczny piernik

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
379.3 kcal /
1586.8 kJ
Kalorie
5 gBiałko
53.6 gWęglowodany
16.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 80
  • g masła miękkiego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 200 g miodu wielokwiatowego, płynnego
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki korzennej przyprawy do piernika, wykonanej w TM
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki korzennej przyprawy do piernika
  • 3 jajka
  • ½
  • łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g wiśni amarena, w syropie bez pestek
  • Polewa: 80
  • ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao pokrojonej na kawałki
  • 60 g masła pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C. Formę keksową (dł. ok. 28 cm) natłuścić masłem i oprószyć mąką, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód i przyprawę do pierników, podgrzać3 min/50°C/obr. 0.5.
  3. Dodać jajka, sodę oczyszczoną i mąkę, wymieszać30 s/obr. 4.
  4. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wiśnie. Wiśnie przecedzić przez koszyczek, następnie dokładnie odcisnąć.
  5. Połowę ciasta przelać do przygotowanej wcześniej formy keksowej, następnie ułożyć na nim wiśnie, zalać pozostałym ciastem. Piec 50-60 min (170°C) do suchego patyczka. Umyć i osuszyć naczynie miksujące. Formę wyjąć z piekarnika i odstawić na kratkę do całkowitego ostudzenia, następnie ostrożnie wyjąć ciasto z formy.
  6. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  7. Dodać masło, podgrzać3 min/50°C/obr. 3. Powstałą polewą polać ostudzone ciasto. Świąteczny piernik podawać pokrojony na kawałki.
Przewijanie do góry