Tadżin – marokański gulasz wegetariański z dyni

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
245.6 kcal /
1027.7 kJ
Kalorie
7.5 gBiałko
44.4 gWęglowodany
5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 250 g kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • ¼
  • łyżeczki nasion kardamonu
  • 15 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek
  • 300 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 300 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej
  • 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 3 cm kawałki
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 30 g rodzynek
  • 20 g żurawiny, suszonej
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 250 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego pokruszona
  • 180 g czerwonej papryki pokrojonej w 3 cm kostkę
  • 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
  • 4 – 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno pokrojonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski, kolendrę i kardamon, zemleć30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać imbir, cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 0.5.
  5. Dodać dynię i marchewkę, dusić2 min/120°C//obr. .
  6. Dodać fasolkę szparagową, cynamon, liście laurowe, rodzynki, żurawinę, pomidory, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować18 min/100°C//obr. .
  7. Dodać paprykę, ciecierzycę i natkę pietruszki, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. . W tym czasie przygotować odważony kuskus, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tadżin podawać z kuskusem, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry