Tadżin – marokański gulasz wegetariański z dyni
245.6 kcal /
1027.7 kJKalorie
1027.7 kJKalorie
7.5 gBiałko
44.4 gWęglowodany
5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g kaszy kuskus
- 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- ¼
- łyżeczki nasion kardamonu
- 15 g korzenia imbiru, świeżego obranego, pokrojonego na kawałki
- 80 g czerwonej cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 3 ząbki czosnku
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g dyni Hokkaido, obranej, bezgniazd nasiennych, pokrojonej w 3 cm kostkę
- 300 g dyni mrożonej, uprzednio rozmrożonej
- 150 g marchewki pokrojonej w 1 cm plastry
- 150 g zielonej fasolki szparagowej, świeżej pokrojonej na 3 cm kawałki
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 liście laurowe, suszone
- 30 g rodzynek
- 20 g żurawiny, suszonej
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 250 g wody
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego pokruszona
- 180 g czerwonej papryki pokrojonej w 3 cm kostkę
- 240 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej z zalewy
- 4 – 5 gałązek natki pietruszki, świeżej, tylko liście drobno pokrojonej
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej kuskus, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać kmin rzymski, kolendrę i kardamon, zemleć30 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać imbir, cebulę i czosnek, rozdrobnić4 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki4 min/120°C/obr. 0.5.
- Dodać dynię i marchewkę, dusić2 min/120°C//obr. .
- Dodać fasolkę szparagową, cynamon, liście laurowe, rodzynki, żurawinę, pomidory, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować18 min/100°C//obr. .
- Dodać paprykę, ciecierzycę i natkę pietruszki, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C//obr. . W tym czasie przygotować odważony kuskus, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Tadżin podawać z kuskusem, bezpośrednio po przygotowaniu.