Tagine z kurczakiem i kaszą kuskus
153 kcal /
645 kJKalorie
645 kJKalorie
15.3 gBiałko
15.8 gWęglowodany
2.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g cukinii pokrojonej na 2 cm kawałki
- 80 g marchewki pokrojonej na 2 cm kawałki
- 100 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 25 g moreli suszonych, bez pestek przekrojonych na pół
- (opcjonalnie)
- 50 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 20 g oliwy z oliwek
- 180 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego na 3 cm kawałki
- ¼
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- ½
- łyżeczki nasion kolendry mielonych
- ¼
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- 200 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 50 g kaszy kuskus
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cukinię, marchewkę, pomidor i morele, rozdrobnić2 s/obr. 5. Warzywa przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać kurczaka, imbir, nasiona kolendry, pieprz cayenne i cynamon, dusić5 min/120°C//obr. .
- Dodać rozdrobnione wcześniej warzywa, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, kaszę kuskus i pieprz, gotować10-12 min/98°C//obr. .
- Tagine z kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu z kaszą kuskus (patrz wskazówka).