Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Tagliatelle z duszonymi grzybami - Przepisy na Thermomix

Tagliatelle z duszonymi grzybami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
403.4 kcal /
1687.6 kJ
Kalorie
11.4 gBiałko
58.5 gWęglowodany
13.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 20 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g oliwy z oliwek plus dodatkowo 1½ łyżki
  • 100 g borowików, świeżych pokrojonych w plastry
  • 30 g borowików, suszonych namoczonych 20 min w ciepłej wodzie, odsączonych
  • 100 g pieczarek pokrojonych na kawałki
  • 1 ¼
  • łyżeczki soli
  • 1200 g wody
  • 300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić3 s/obr. 7. Przełożyć 1 łyżkę rozdrobnionej pietruszki do innego naczynia, odstawić. Pozostałą pietruszkę pozostawić w naczyniu miksującym.
  2. Dodać czosnek i 30 g oliwy, dusić3 min/120°C/obr. 1. Czosnek można ostrożnie wyjąć lub zostawić w naczyniu miksującym.
  3. Dodać borowiki, pieczarki i ¼ łyżeczki soli, gotować12 min/100°C//obr. . Przełożyć do naczynia, w którym danie będzie podawane, odstawić w ciepłe miejsce.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, gotować10 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać makaron i pozostałą 1 łyżeczkę soli, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu100°C//obr. 1lub do uzyskania twardości al dente. Odcedzić makaron w przystawce Varoma, następnie przełożyć do naczynia z borowikami. Dodać pozostałe 1½ łyżki oliwy, rozdrobnioną pietruszkę i pieprz, dokładnie wymieszać kopystką. Tagliatelle z duszonymi grzybami podawać na gorąco.
Przewijanie do góry