Tagliatelle z marchewki i cukinii

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
69.1 kcal /
289 kJ
Kalorie
1.4 gBiałko
8.7 gWęglowodany
3.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 400 g marchewki
  • 400 g cukinii małej, ze skórką
  • 500 g wody
  • 1 ½
  • łyżki oliwy z oliwek, extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • sól do smaku

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej marchewkę i cukinię. Za pomocą obieraczki pokroić marchewkę na podłużne plastry. Plastry pokroić w paski o szerokości 1 cm tak, aby przypominały makaron tagliatelle. W ten sam sposób pokroić cukinię, w razie potrzeby usunąć pestki i pokroić ją tak, aby na każdym pasku pozostał kawałek skórki. Tagliatelle z marchewki i cukinii ułożyć luźno w przystawce Varoma.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze15-18 min/Varoma/obr. 1. Ugotowane warzywa przełożyć do naczynia, w którym danie będzie podawane i przyprawić oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i solą. Tagliatelle z marchewki i cukinii podawać na gorąco.
Przewijanie do góry