Tagliatelle z marchewki z pesto z naci marchewki

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
447 kcal /
1873 kJ
Kalorie
11 gBiałko
14 gWęglowodany
36 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 g orzeszków piniowych
  • 60 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm na kawałki, plus dodatkowa ilość, w płatkach, do podania
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek naci marchewki młodej, ekologicznej (60-90g), umytej i osuszonej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
  • 100 g oliwy z oliwek
  • ¾
  • łyżeczki soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 600 – 800 g marchewki pokrojonej spiralizerem na wstążki (patrz wskazówka)
  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (ok. 250g), do podania

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej orzeszki. Odważone orzeszki uprażyć na suchej, rozgrzanej patelni.
  2. Do naczynia miksującego włożyć uprażone orzeszki, parmezan, czosnek i nać marchewki, dodać oliwę, sól i pieprz, zmiksować8 s/obr. 10. Pesto z naci marchewki przełożyć do miseczki, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać wodę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, oprószyć solą, gotować na parze10-20 min/Varoma/obr. 1. Tagliatelle z marchewki podawać z pesto z naci marchewki, pomidorkami i płatkami parmezanu bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry