Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach - Przepisy na Thermomix

Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1291.5 kcal /
5403.5 kJ
Kalorie
29.7 gBiałko
108.2 gWęglowodany
79.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle o czasiegotowania 7 min
  • Pesto bazyliowe i szparagi: 60
  • g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 20 g orzeszków piniowych
  • 20 g migdałów, w słupkach
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 60 g liści bazylii, świeżych
  • 150 g oliwy z oliwek
  • 2 ¼ – 2 ½
  • łyżeczki soli
  • 1900 g wody
  • 400 – 500 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
  • Truskawkowe tiramisu w szklance: 400
  • g truskawek, świeżych 250g przekrojonych na pół, 150g pokrojonych w 0,5 cm plastry
  • 100 – 150 g biszkoptów lady fingers pokrojonych na 3-4 cm kawałki
  • 40 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® plus 1 łyżka
  • 40 g soku z pomarańczy plus 1 łyżka
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej
  • 50 g cukru
  • 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
  • 120 g jogurtugreckiego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić dużą miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
  3. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać orzeszki, czosnek, bazylię, oliwę i sól, zmiksować20 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać sól i oliwę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z odważonymi szparagami. Ustawić27 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  5. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej 150 g truskawek, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić drugą miskę, odważyć do niej biszkopty, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej likier, odstawić.
  6. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać śmietanę, ubijaćobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany (patrz wskazówka).Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać 20 g cukru, dodać 1 łyżkę likieru pomarańczowego, sok z cytryny i pozostałe 250 g truskawek, zmiksować30 s/obr. 5. Sos truskawkowy przelać do innego naczynia, odstawić.
  8. Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć mascarpone, dodać pozostałe 30 g cukru i jogurt, zmiksować20 s/obr. 5.
  9. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bitą śmietanę, wymieszać kopystką. ⅓ odważonych biszkoptów namoczyć w odważonym likierze, ułożyć w 4 szklankach (300 ml), tworząc pierwszą warstwę. Na biszkoptach ułożyć warstwę z ⅓ kremu mascarpone i polać ⅓ sosu truskawkowego. Czynności powtórzyć dwukrotnie, na koniec dekorując tiramisu odważonymi truskawkami, odstawić do lodówki do momentu podania.
  10. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowane na parze szparagi przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważony makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy. Ustawić7 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.
  11. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ugotowany makaron odcedzić za pomocą dolnej części przystawki Varoma. Makaron przełożyć do dużej miski, wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto i ugotowanymi szparagami, następnie przełożyć na talerze. Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym podawać jako danie główne; Tiramisu truskawkowe w szklankach podawać jako deser.
Przewijanie do góry