Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym; Tiramisu truskawkowe w szklankach
1291.5 kcal /
5403.5 kJKalorie
5403.5 kJKalorie
29.7 gBiałko
108.2 gWęglowodany
79.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g makaronu, suchego, typu tagliatelle o czasiegotowania 7 min
- Pesto bazyliowe i szparagi: 60
- g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 60 g seragrana padano pokrojonego na 3 cm kawałki
- 20 g orzeszków piniowych
- 20 g migdałów, w słupkach
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 60 g liści bazylii, świeżych
- 150 g oliwy z oliwek
- 2 ¼ – 2 ½
- łyżeczki soli
- 1900 g wody
- 400 – 500 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
- Truskawkowe tiramisu w szklance: 400
- g truskawek, świeżych 250g przekrojonych na pół, 150g pokrojonych w 0,5 cm plastry
- 100 – 150 g biszkoptów lady fingers pokrojonych na 3-4 cm kawałki
- 40 g likieru pomarańczowego, np. Cointreau® plus 1 łyżka
- 40 g soku z pomarańczy plus 1 łyżka
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu mocno schłodzonej
- 50 g cukru
- 20 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 250 g sera mascarpone schłodzonego, podzielonego na kawałki
- 120 g jogurtugreckiego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić dużą miskę, odważyć do niej makaron, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać orzeszki, czosnek, bazylię, oliwę i sól, zmiksować20 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę, dodać sól i oliwę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej szparagi, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z odważonymi szparagami. Ustawić27 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej 150 g truskawek, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić drugą miskę, odważyć do niej biszkopty, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miseczkę, odważyć do niej likier, odstawić.
- Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać śmietanę, ubijaćobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany (patrz wskazówka).Zdjąć motylek. Bitą śmietanę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wsypać 20 g cukru, dodać 1 łyżkę likieru pomarańczowego, sok z cytryny i pozostałe 250 g truskawek, zmiksować30 s/obr. 5. Sos truskawkowy przelać do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć mascarpone, dodać pozostałe 30 g cukru i jogurt, zmiksować20 s/obr. 5.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać bitą śmietanę, wymieszać kopystką. ⅓ odważonych biszkoptów namoczyć w odważonym likierze, ułożyć w 4 szklankach (300 ml), tworząc pierwszą warstwę. Na biszkoptach ułożyć warstwę z ⅓ kremu mascarpone i polać ⅓ sosu truskawkowego. Czynności powtórzyć dwukrotnie, na koniec dekorując tiramisu odważonymi truskawkami, odstawić do lodówki do momentu podania.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma. Ugotowane na parze szparagi przełożyć do innego naczynia, odstawić. Do naczynia miksującego w stacji Thermomix Friend dodać odważony makaron, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć przystawkę Varoma bez pokrywy. Ustawić7 min/100°C/obr. 1i gotować, przekręcając pokrętło obrotów.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, ugotowany makaron odcedzić za pomocą dolnej części przystawki Varoma. Makaron przełożyć do dużej miski, wymieszać z przygotowanym wcześniej pesto i ugotowanymi szparagami, następnie przełożyć na talerze. Tagliatelle ze szparagami i pesto bazyliowym podawać jako danie główne; Tiramisu truskawkowe w szklankach podawać jako deser.
