Zupa z czerwoną soczewicą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
273 kcal /
1142.2 kJ
Kalorie
14 gBiałko
41 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 100 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g oliwy z oliwek
  • 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
  • ½ – 1
  • łyżeczka tymianku, suszonego
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki
  • 1 ½
  • łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 ½
  • kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
  • 800 g wody
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, seler naciowy i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać soczewicę, liście laurowe, tymianek, pomidory, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. . Ostrożnie usunąć liście laurowe. Zupę z czerwoną soczewicą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry