Zupa z czerwoną soczewicą
273 kcal /
1142.2 kJKalorie
1142.2 kJKalorie
14 gBiałko
41 gWęglowodany
7.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 150 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 100 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 25 g oliwy z oliwek
- 200 g czerwonej soczewicy, suszonej
- 2 liście laurowe, suszone
- 2 – 3 gałązki tymianku, świeżego tylko liście
- ½ – 1
- łyżeczka tymianku, suszonego
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszonej
- 800 g wody
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, seler naciowy i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać soczewicę, liście laurowe, tymianek, pomidory, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, sól i pieprz, gotować30 min/100°C//obr. . Ostrożnie usunąć liście laurowe. Zupę z czerwoną soczewicą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.