Tagliatelle ze szpinakiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
589.5 kcal /
2466.3 kJ
Kalorie
18.8 gBiałko
68.4 gWęglowodany
27.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g makaronu, suchego, typu tagliatelle
  • woda osolona, do ugotowania makaronu
  • 400 g liści szpinaku baby, świeżych
  • 400 g liści szpinaku, świeżych dużych liści, pokrojonych w paski
  • 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 – 4 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Ma pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej makaron, odstawić. Nastawić wodę na makaron tak, aby ugotował się równocześnie z sosem. Makaron gotować według instrukcji na opakowaniu.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej szpinak, odstawić.
  3. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić10 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić2 min/120°C/obr. 1.
  5. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, gotować3 min/100°C/obr. 1.
  6. Dodać 20 g rozdrobnionego parmezanu, wymieszać7 s/obr. 3.
  7. Dodać 200 g odważonego wcześniej szpinaku, odparowywać bez założonej miarki4 min/120°C//obr. 1.
  8. Dodać pozostały odważony szpinak, odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C//obr. 1. Ugotowany makaron przełożyć do dużej miski, polać sosem szpinakowym, wymieszać kopystką, rozłożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem. Tagliatelle ze szpinakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry